IT-Säkerhetschef till Exploateringsskvadron

Om tjänsten


13. Säkerhetsbataljon står i frontlinjen för Försvarsmaktens arbete för att upptäcka, motverka och bekämpa säkerhetshotande verksamhet, både nationellt och internationellt. Förbandet är försvarsmaktsgemensamt och innehåller delar från armén, marinen och flygvapnet.

Världen är i ständig förändring. Dagens konflikter och möjligheter till informationsspridning kan ha stor påverkan utanför stridens arena. Att inneha kännedom om motståndarens intentioner, kapacitet och avsikt är av stor betydelse för att alltid ligga steget före och en viktig del i vårt arbete. Med ett brett spektra av funktioner och metoder stoppar 13. Säkerhetsbataljon säkerhetshotande verksamhet.

13. Säkerhetsbataljon verkar med små patruller över stora ytor för att tidigt upptäcka och kunna motverka säkerhetshotande verksamhet innan motståndaren har lyckats utföra sitt uppdrag. Förmågan att verka då det råder låg beredskap är ett framträdande drag för vårt förband.

Vi motverkar de fem huvudtyperna av säkerhetshot, såväl inom Sveriges gränser som utomlands:

 • Kriminalitet
 • Sabotage
 • Subversion
 • Underrättelseverksamhet
 • Terrorism


Inom 13. Säkerhetsbataljon finns ett antal skvadroner, där 133. Exploateringsskvadron är en av dessa vilken består av den Kriminaltekniska Säkerhetsunderrättelsetjänsten (KTSU) och dess olika entiteter och tillhörande stödfunktioner inom logistik och IT. Vid 133. Exploateringsskvadron tjänstgör olika kategorier av personal, exempelvis operatörer med inhämtning som huvuduppgift såväl som underrättelseanalytiker och särskilt utbildade
forensiker.. På den Kriminaltekniska Säkerhetsunderrättelsetjänsten (KTSU) nyttjas kriminaltekniska metoder för att skapa underrättelser. Alla skvadronens entiteter och stödfunktioner bidrar tillsammans till att lösa ställda uppgifter. Uppgifterna vid Exploateringsskvadronen är komplexa och varierande vilket ställer krav på initiativkraft, innovativitet och flexibilitet. För att möta nya hot är förbandet prioriterat och under ständig utveckling. Förbandet är operativa året om – hela tiden.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Du kommer att projektera för att sedan driftsätta, vidmakthålla, utveckla och utbilda på förbandets transmission- och bearbetningssystem inklusive följa upp ackreditering av system. Du kommer utöver det att följa upp och genomföra utbildning i informations- och IT-säkerhet samt signalskyddstjänst. Som IT-Säkerhetschef hos oss är du tillika Signalskyddschef. I befattningen stödjer du skvadronsledning med operationsplanering och verksamhetsledning med fokus på ledningsområdet. Du kommer att delta i skavdronsledningens dagliga arbete samt att administrera signalskyddsnycklar och Försvarsmaktens aktiva kort som TEID, TAK med flera samt interna licenser. 

Kvalifikationer

 • Genomförd specialistofficersutbildning
 • Utbildad signalskyddschef
 • B-körkort
 • Mycket god färdighet inom MS Officepaketet
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig i engelska, tal och skrift 

Meriterande

 • Genomförd internationell insats vid underrättelse/säkerhetsförband.
 • Utbildad inom underrättelse och/eller säkerhetstjänst
 • Auktoriserad IT-säkerhetschef
 • Genomförd ISUS utbildning
 • Erfarenhet av ackrediteringsarbete inom FM
 • Militära förarbevis

Personliga egenskaper

Arbetet sker i nära samarbete med övriga skvadronsledningen och till del bataljonsstaben. Då enheten är i en fas av utveckling finns utrymme för att vara med och forma befattningen vilket kräver en flexibelitet till att arbeta under osäkra förhållanden.

Förmågan att arbeta självständigt, vara initiativtagande och ansvarstagande är en central del av befattningen som ställer krav på förmåga att samarbeta och lösa uppgifter tillsammans med andra, framförallt då du kommer att samverka på olika nivåer inom och utom den egna organisationen. Då enheten besitter mycket specifik kompetens bör du vara prestigelös och lyhörd för synpunkter oaktat nivå. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet. Tjänsten innebär att beredskap kan förekomma samt såväl nationell som internationell insats.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt

Utbildningar tillhandahålls efter behov.
Rekryteringsprocessen består av intervjuer. Kallelse till intervju skickas ut under v.305.
Arbetsort: Kungsängen
Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning om du inte är anställd i Försvarsmakten.
Tillträde till tjänsten tidigast: Enligt ök.
Upplysningar om befattningen lg-13sakbat-133funksk@mil.se eller 08-788 75 00.
Information om rekryteringsprocessen: Personalgeneralist Ida Hyppel, LG-13sakbat-rekrytering@mil.se

Fackliga företrädare

Kenneth Hartikainen OFR/S
Stefan Morin OFR/O
Johan Gillemyr SACO
Tomas Klasson SEKO

Samtliga nås via: 08-584 540 00

Välkommen med din ansökan senast 2023-01-29. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

 

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Livgardet är ett av Försvarsmaktens största förband med anor från 1521. Vi utbildar morgondagens soldater, liksom militärpoliser och personal som ska genomföra internationell insats. Vi bevakar de kungliga slotten, vi har säkerhets- och markstridsförband. Vi ansvarar också för att bevara och utveckla svensk militärmusiktradition. Vårt huvudsäte är i Kungsängen utanför Stockholm, men vi finns också i Sollentuna, i centrala Stockholm, Uppsala, Göteborg och Karlskrona.

Inom Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 23 december 2022
 • Plats: Upplands-Bro, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Livgardet – LG
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Officersutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-01-29

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan