Systemingenjör

Om tjänsten

Framtidens utmaningar och hot ställer nya krav på oss, vilket gör att Försvarsmakten är under omvandling och tillväxt. Vill du vara en av oss som jobbar för ett starkare försvar av Sverige?

Försvarsmaktens telekommunikation- och informationssystemförband (FMTIS) söker en systemingenjör med inriktning förvaltning av systemen, Stridsledningsradio/Taktiska datalänkar. Placeringen är i Enköping.

Vi erbjuder dig ett spännande och omväxlande jobb inom ett område som är i ständig tillväxt.

Om Verksamheten

FMTIS Systemenhet har verksamhet på flera orter i landet och har ansvar för drift och underhåll för stora delar av Försvarsmaktens infrastruktur för kommunikation, radio, radar och IT-system. Systemenhetens uppgifter består i huvudsak att säkerställa att de tekniska systemen har den tillgänglighet och lämnar den operativa effekt som Försvarsmakten kräver.

FMTIS har en framträdande, växande och viktig roll inom området stridsledningsradio. FMTIS hanterar i princip alla radiosystem inom Försvarsmakten vilket innebär ett ökat behov av samordning mellan förband och myndigheter. Målet är att systemet ska vara systemvärdigt, dvs leverera samma effekt, från dag ett tills det avvecklas.

Huvudsakliga arbetsuppgifter som Systemingenjör 

Som Systemingenjör för stridsledningsradio/taktiska datalänkar kommer du att arbeta med övergripande teknisk förvaltning av dessa system.

Vi söker dig som vill arbeta med att vara sammanhållande för den övergripande planeringen, inriktningen och uppföljningen av förvaltning av ovan nämnda system inom Försvarsmakten.

Förvaltningen innebär att du är med och krav ställer produkten innan den levereras, därefter ansvarar du för att det finns resurser som kan stödja användare i deras bruk av materielen både på lång och kort sikt. Arbetet innebär att:

 • Vara med i uppdragsdialogen och samverka direkt mot vår uppdragsgivare avseende ekonomi och målsättningar
 • Följa den tekniska utvecklingen inom området och stödja arbetet kring uppdateringar för att systemen ska hålla tillräckligt hög säkerhet
 • Stödja pågående utvecklingsprojekt av nya Radiosystem- och produkter samtidigt som du förvaltar befintliga system och produkter.

Huvuduppgiften är inte att arbeta direkt med tekniken utan fokus ligger på ledning av förvaltningen och de resurser som finns inom organisationen. Du måste ha en teknisk förståelse och en grundläggande teknisk kompetens för att få specialister med djup teknisk kunskap att använda sina kunskaper i rätt riktning.

Som systemingenjör Stridsledningsradio kommer du att arbeta i miljöer som erbjuder möjlighet till nära samarbete och erfarenhetsutbyte med övriga kollegor och myndigheter varvid hög social förmåga och flexibilitet krävs.

Vi erbjuder dig

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund där såväl professionell utveckling som personlig hälsa ryms. Något av det vi erbjuder:

 • Utbildningar, certifieringar och seminarier utifrån verksamhetens behov och dina karriärsmål.
 • Träning på arbetstid 3 timmar per vecka
 • Flexibel arbetstid
 • 35 semesterdagar per år för dig som är över 40 år

Kvalifikationer

 • Högskoleutbildning inom Systemutveckling/Radio/IT/Telecom eller motsvarande kompetens förvarvat på annat sätt
 • Erfarenhet av utvecklings-/förvaltningsarbete inom Radio/IT/Telecom
 • B-körkort

Meriterande

 • Erfarenhet inom flygsäkerhetsarbete
 • Kännedom om Försvarets telenät och flygvapnets ledning och infrastruktur
 • Erfarenhet av förvaltning av tekniska system inom Radio/IT/Telecom
 • Erfarenhet av praktisk ledning, exempelvis som gruppledare eller motsvarande
 • Kännedom om ledningssystem och dess infrastruktur inom Försvarsmakten och eller industrin
 • Erfarenhet av Projektledning

Personliga egenskaper

Vi söker dig som är engagerad och serviceinriktad, har en hög social förmåga och har lätt för att ta kontakt med människor. Du är van att leda och engagera och har en stor personlig drivkraft. Du är en god lagkamrat samtidigt som du gärna tar initiativ och eget ansvar.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Övrigt

Arbetsort: Enköping. Befattningen medför resor.

Tillsvidareanställning heltid, inleds med sex månaders provanställning (gäller inte anställd personal inom Försvarsmakten).

Individuell lönesättning. Ange löneanspråk.

Tjänsten kräver säkerhetsprövning innan beslut om anställning.

Upplysningar

Vill du veta mer om befattningen är du välkommen att kontakta Chef Materielsystemsektionen, Mikael Adolfsson 010-8232153 eller Chef Vidmakthållandeavdelningen, Jonas Hammarstedt, 010-823 2155. För upplysningar angående anställningsvillkor kontakta HR-generalist Karin Lind, 019-39 35 00 (växel).

Fackliga kontaktpersoner FMTIS
SACO Pär-Erik Lohman
OFR/S Martin Sparr
OFR/O Johan Nestvall-Boo
SEKO Matz Felix
Samtliga nås via växeln på 019-39 35 00.

Välkommen med din ansökan senast 2023-02-05.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband, FMTIS, säkerställer Försvarsmaktens förmåga att kommunicera och leda - dygnet runt, året om.

Förbandet har ett samlat ansvar för Försvarsmaktens tekniska ledningssystem som stödjer militära insatser till sjöss, på land och i luften – i Sverige och utomlands. Förbandet har över 1 600 medarbetare på mer än 30 orter runt om i landet. Läs mer på https://jobb.forsvarsmakten.se/fmtis

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen.
Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras samt att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 03 januari 2023
 • Plats: Enköping, Uppsala län, Sverige
 • Förband: Försvarsmaktens telekommunikations- och informationssystemförband - FMTIS
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-02-05

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan