Livsmedelsinspektör

Om tjänsten

Försvarsinspektören för hälsa och miljö (FIHM) ansvarar inom Försvarsmakten för tillsyn över miljö och hälsoskydd, hälso- och sjukvård, smittskydd samt för offentlig kontroll av livsmedel, animaliska biprodukter, foder och djurskydd. Inom miljö- och hälsoskydd samt vid kontroll i livsmedelskedjan utövas tillsynen även över FortV, FMV och FRA. Inom hälso- och sjukvård ansvarar FIHM även för tillsynen över FMV. När FIHM utövar tillsyn och kontroll är FIHM inte underställd överbefälhavaren utan lyder direkt under regeringen.

FIHM rekryterar nu en livsmedelsinspektör till livsmedelgruppen. Har du bred erfarenhet inom området livsmedelssäkerhet och vill utveckla dig genom att arbeta på en unik kontrollmyndighet? Då kan du vara lämplig för vår livsmedelsinspektörstjänst. I gengäld kan vi erbjuda dig nya utmaningar, varierande arbetsuppgifter, spännande verksamheter att inspektera och tre timmars träning per vecka på arbetstid.

FIHM har det operativa kontrollansvaret över Försvarsmakten, Fortifikationsverket, Försvarets materielverk och Försvarets radioanstalt. Kontrollen genomförs i hela Sverige och i insatsområden utomlands.

Arbetsuppgifterna

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter kommer att vara kontroll av efterlevnaden av livsmedelslagstiftningen inom Försvarsmakten och dess stödmyndigheter. Arbetsuppgifterna omfattar bland annat kontroll av Försvarsmaktens livsmedels- och dricksvattenverksamhet i Sverige, och i förekommande fall vid övningar och i insatsområden utomlands. Du kommer också att arbeta med administrativ handläggning, exempelvis registrering av livsmedelsanläggningar, utredning av anmälningar, klagomål och matförgiftningar samt rådgivning och information. Arbetet innebär regelbundna tjänsteresor.

KRAV

Kvalifikationer

 • Relevant livsmedelsutbildning, t.ex. livsmedelsinspektör eller annan av arbetsgivaren bedömd motsvarande
 • God förmåga att uttrycka sig verbalt och skriftligt, både på svenska och engelska
 • God, arbetslivsrelaterad datorvana
 • B-körkort (manuell växellåda)

Personliga egenskaper

Du är noggrann, prestigelös, har vana och god förmåga att bemöta människor i olika miljöer. Du är trygg och tydlig i din roll som inspektör och kan föra en positiv och saklig dialog med verksamhetsutövarna. Du har god förmåga att arbeta effektivt, såväl självständigt som i grupp. Du har även god analytisk och administrativ förmåga.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

MERITERANDE

 • Kunskap om och erfarenhet av försvarssektorns verksamheter, genom exempelvis tjänstgöring eller värnplikt
 • Erfarenhet av myndighetsutövning och arbete med livsmedelskontroll
 • Erfarenhet och kunskap om kontroll av dricksvatten

Övrigt

Tjänsten är en tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning. Befattningen är civil. Tillträde snarast möjligt och enligt överenskommelse.

Din arbetsplats är vid Försvarsinspektören för hälsa och miljö, på Högkvarteret i Stockholm.

Upplysningar om tjänsten

Sektionschef Jenny Eliasson, tfn 08-562 816 46

Avdelningschef Lena Orbelius, tfn 08-562 816 30

Livsmedelsinspektör Thomas Ahlström, tfn 08-562 816 56

 

Fackliga representanter nås på telefon 08-788 75 00:

Fackliga kontaktpersoner vid Högkvarteret:
Camilla Robertsson (SACO)

Katarina Kruse (SEKO)

Kjell Tetzlaff (Försvarsförbundet OFR/S)

Arne Nilsson (Officersförbundet, OFR/O).

Sista datum för ansökan

Välkommen med din ansökan via www.forsvarsmakten.se/jobba/Lediga-jobb/ senast den 6 februari 2023. Ansökan ska bestå av CV samt personligt brev där du motiverar vad som gör dig lämpad för utlyst befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
-----------------------------------------------------
Information om det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren och generaldirektören. Högkvarteret har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs från 2023-01-01 av försvarsstaben, operationsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, samt Högkvarterets stabsavdelning och fristående enheter för tillsyn.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 13 januari 2023
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret - HKV
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-02-06

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan