Sektionschef till Operationsledningen vid Högkvarteret

Om tjänsten

 

Befattningen erbjuder
Möjlighet att vara med och utveckla Försvarsmaktens organisation och verksamhet. Vid sektionen för erfarenhetsanalys vid Operationsledningens utvecklingsavdelning (OPL J7 ERF ANA) har du möjlighet att leda arbete med organisationsutveckling i en rådgivande roll till Försvarsmaktens Operationsledare. Om du drivs av att utveckla organisation och verksamhet, är analytisk och har en god social kompetens, sök då denna tjänst som sektionschef vid ERF ANA.

Om sektionen

OPL J7 ERF ANA är placerad vid Försvarsmaktens högkvarter vid Operationsledarens stab i Stockholm. Operationsledningen leder Försvarsmaktens operationer och insatser såväl nationellt som internationellt.

Sektionen har två huvuduppgifter varav den ena är att genomföra operativa erfarenhetsanalyser på uppdrag av Försvarsmaktens Operationsledare. Den andra uppgiften är att ansvara för utvecklingen av Försvarsmaktens erfarenhetshantering. Detta innebär att ta fram metoder och styrande dokument för erfarenhetshantering samt organisera och moderera seminarier.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som sektionschef för OPL J7 ERF ANA leder du sektionens arbete under avdelningschefen (C OPL J7). Du har personalansvar och arbetsleder sektionens arbete och huvuduppgifter. Du är ansvarig för ekonomi, planering, utveckling, kompetensutveckling och uppföljning av sektionens arbete. Du är, under chefen för utvecklingsavdelningen (C OPL J7), ansvarig för att sektionens produkter håller tillräckligt hög kvalitet och är relevanta samt når analytisk höjd. För att uppnå detta behöver du vara engagerad i sektionens arbete samt agera stöd i samtliga delar i processen. Ofta handlar det om skriftliga kvalitativa rapporter med intervjuer som främsta inhämtningsteknik som ska bidra till beslutsunderlag för Försvarsmaktens Operationsledare under pågående och kommande operationer och insatser. Arbetet vid sektionen ställer höga krav på god förmåga till samarbete och kontaktskapande. Såväl inom sektionen, som externt inom Försvarsmakten eller med andra myndigheter och samarbetspartners internationellt. Som en del i arbetsuppgifterna kommer du att organisera, leda och moderera seminarier och möten samt föredra resultat för Försvarsmaktens högre chefer. Rollen som sektionschef innebär att ha många uppgifter igång samtidigt och ställer krav på förmåga att arbeta strukturerat som stöd till avdelningschefen. 

KRAV

Kvalifikationer

 • Akademisk examen inom samhällsvetenskapligt ämne
 • Aktuell och relevant erfarenhet av arbete inom statlig myndigheter
 • God kunskap inom något av de sakområden som ingår i sektionen och förståelse för övriga områden

Personliga egenskaper

Arbetet innebär stor och direkt påverkan på Försvarsmaktens operativa planering. Som person behöver du vara självständig och ha hög personlig integritet. Du har en god förmåga att organisera och planera ditt eget och sektionens arbete i olika tidsperspektiv och tidstempon. Du ska vara strukturerad, prestigelös, ha en god social kompetens, vara en god lagspelare samt vara en analytisk problemlösare. Du behöver även ha god vana att skriva samt tycka att det är roligt att diskutera och behandla texter. Du är flexibel och kan hantera tillfälliga toppar i arbetsbelastning utan att bli stressad. Du är lösningsorienterad för att uppnå sektionens och avdelningens målsättningar.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

MERITERANDE

 • Aktuell och relevant tidigare chefserfarenhet inom Försvarsmakten eller annan myndighet/organisation inom försvars- och säkerhetsindustri
 • Magister, masterexamen eller disputerad inom samhällsvetenskapliga ämnen så som statsvetenskap, internationella relationer, säkerhetspolitik, globala studier, filosofi, freds- och konflikt eller krigsvetenskap
 • Aktuell och relevant tidigare arbetslivserfarenhet inom organisationsutveckling
 • Aktuell och relevant tidigare arbetslivserfarenhet inom kvalitativ metodik
 • Aktuell och relevant tidigare arbetslivserfarenhet inom Försvarsmakten eller annan myndighet/organisation inom försvars- och säkerhetsindustri
 • Aktuell och relevant tidigare arbetslivserfarenhet inom Operationsledningen vid Högkvarteret

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Anställningsform: civil tillsvidareanställning som inleds med 6 månaders provanställning

Sysselsättningsgrad: heltid Arbetsort: befattningen är placerad på Högkvarteret i Stockholm
Tillträde: snarast enl. ök 

Upplysningar om befattningen:

Kontakta sektionschef Caroline Trulsson, 070-949 14 77, caroline.trulsson@mil.se.

Information om rekryteringsprocessen:
Kontakta HR-generalist Sandra Rosén Larsson, 072-580 04 90, sandr.rosen-larsson@mil.se.

Fackliga företrädare

OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
Försvarsförbundet, OFR/S HKV Kjell Tetzlaff
SEKO HKV Lise-Lotte Larsson
Samtliga nås på telefon 08-788 75 00.

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 2023-02-17. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
-----------------------------------------------------
Information om det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren och generaldirektören. Högkvarteret har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs från 2023-01-01 av försvarsstaben, operationsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, samt Högkvarterets stabsavdelning och fristående enheter för tillsyn.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 25 januari 2023
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret - HKV
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-02-17

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan