Tekniska underrättelseanalytiker till Försvarsmaktens cyberförsvar i Stockholm

Om tjänsten

Vill du värna om Sverige och vår rätt att leva som vi själva väljer i en digitaliserad värld?

Attacker över internet mot datorer och servrar sker världen över i allt större omfattning. Effekterna av en cyberattack kan få lika stora konsekvenser för samhällsviktiga funktioner som ett konventionellt väpnat angrepp.

Försvarsmakten är en organisation i ständig utveckling för att alltid vara beredda att värna Sveriges okränkbara frihet. Vi är beredda att göra det som krävs, även i de svåraste av situationer.

Försvarsmaktens cyberförsvar söker nu fler tekniska underrättelseanalytiker. Vi söker dig som har det som krävs för att aktivt bidra till Sveriges förmåga och utveckling inom cyberförsvaret.

Om befattningen
Våra tekniska underrättelseanalytiker håller sig professionellt uppdaterade kring hot- och sårbarheter ur ett kvalificerat tekniskt perspektiv inom sitt ansvarsområde. Huvuduppgiften är att producera olika typer av tekniska underlag eller analyser som bidrar till rätt åtgärder inom ramen för det taktiska genomförandet av cyberoperationer.

Uppdragets karaktär behöver både specialister och generalister för att leverera efterfrågat resultat. Du kommer därför ha möjlighet att påverka den tekniska utvecklingen samt rollens ansvarsområden och arbetsuppgifter.

Arbetsuppgifterna kommer i varierande grad bestå av att:

 • upprätthålla kunskap om kvalificerade hotaktörer och sårbarheter
 • bedriva teknisk inhämtning och omvärldsbevakning inom eget ansvarsområde
 • bedriva strukturerad och datagenererad bearbetning av insamlad information
 • arbeta med stora datavolymer samt att utveckla automatiserade datamodeller för vidare analys
 • producera och delge analyser eller andra typer av beslutsunderlag, med ett kvalificerat tekniskt djup rörande exempelvis sårbarheter, IOC:er och TTP:er
 • delta i verksamhetens kontinuerliga utvecklings- och förbättringsarbete

Kvalifikationer

 • Officer (OF 1-3), specialistofficer (OR 6–8), teknisk akademisk examen eller motsvarande kunskaper förvärvade genom relevant arbetslivserfarenhet.
 • Kunskaper i något programmeringsspråk (exempelvis C/C++ eller Python).
 • Goda kunskaper inom cybersäkerhet, datornätverk, operativsystem, logganalys och scriptning.
 • God erfarenhet av att arbeta med bearbetnings- och analysprogram (exempelvis Palantir eller i2).
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Meriterande

 • Särskilt meriterande om du har erfarenhet av automatiserad CTI eller OSINT.
 • Erfarenhet av arbete inom underrättelse- och säkerhetstjänst, brottsutredande myndighet eller en CERT.
 • Erfarenhet av ramverken MITRE ATT&CK, Kill chain eller NIST Cybersecurity.
 • Kunskaper om hotaktörer och sårbarheter inom cyberdomänen.
 • Erfarenhet av extrahering, strukturering och analys av information från olika källor.
 • Kunskaper i andra språk utöver svenska och engelska.

Personliga kvalifikationer
För att lyckas i rollen krävs det att du är ansvarstagande och tar initiativ för att bidra till att uppnå efterfrågat resultat i arbetet. Vi ser också att du har en stark integritet, är lyhörd och arbetar med precision. Du är analytisk och genuint intresserad av cyberdomänen och kan prioritera mellan operativt resultat och eget lärande. Du kan på ett naturligt sätt växla mellan att arbeta självständigt och i grupp. För att trivas behöver du ha ett högt säkerhetsmedvetande och tillämpa ett kritiskt och sakligt förhållningssätt i ditt arbete.

Övrigt
Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Försvarsmakten för andra personer än dina absolut närmast berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med information är att det finns tjänster inom området som omfattas av sekretess.

Arbete på annan ort samt beredskap och skiftarbete kan förekomma.
Resor i tjänsten kan förekomma både nationellt och internationellt.

Anställningsformen är tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning om du inte är anställd inom Försvarsmakten.

Placeringsort för tjänsten är Stockholm.

Tillträde sker enligt överenskommelse.

Frågor om tjänsten mejlas till cyberintresse@mil.se

Din ansökan vill vi ha senast 26/3 2023, ansökan med meritförteckning skickas till:
cyberintresse@mil.se, ange referens 64895. Eller via brev till Försvarsmakten Högkvarteret/FST STRA Cyber, Att EWI, Lidingövägen 24, 107 85 Stockholm. Märk kuvertet ”Ansökan” och ange annonsens referens.


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret (HKV) finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. I ledningsstaben ingår bland annat ekonomidirektören, personaldirektören, kommunikationsdirektören och chefsjuristen.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 12 februari 2023
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret - HKV
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-03-26

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan