Blekinge flygflottilj söker soldater för kontinuerlig eller tidvis tjänstgöring

Om tjänsten


Vi söker dig som ser utmaningar som möjligheter och uppförsbackar som språngbrädor till något nytt och utvecklande. Du är en person som vill stå upp för Sveriges fred och frihet och rätten att leva som vi själva väljer. Du delar våra demokratiska värderingar och vill vara del av något större. Blekinge flygflottilj söker nu soldater för både kontinuerlig (K) och tidvis anställning (T) till flera befattningar på förbandets olika kompanier. 

Anställningsformen GSS/K innebär att du arbetar heltid i Försvarsmakten som soldat. Söker du en anställning som GSS/T kommer du att jobba ibland enligt en så kallad tjänstgöringsplan. Du har då oftast en annan huvudsaklig sysselsättning så som jobb eller studier utanför Försvarsmakten. Läs mer om anställningsvillkor längre ner i annonsen.

Sökbara befattningar

 • Flygbassäkerhetsgruppchef (GSS/K och GSS/T)
 • Flygbassäkerhetssoldat (GSS/K och GSS/T)

Flygbassäkerhetsplutonens huvuduppgift är att skydda flygstridskrafterna, dess personal, materiel och verksamhet. Inom funktionen finns möjlighet att anställas som/utvecklas mot hundförare, stridsjukvårdare, skarp-eller understödssytt. 

 • Logistiksoldat (GSS/K och GSS/T) Befattningarna kräver körkort B
 • Förplägnadssoldat (GSS/K och GSS/T) Befattningarna kräver körkort B
 • Mekaniker (GSS/K och GSS/T) Befattningarna kräver körkort B

Underhållsplutonens huvuduppgift är understödja övriga förbandsdelar samt tillförda förband med allmän logistikförsörjning och service, t.ex. drivmedel, reparationer och förplägnad. Genomför du befattningsutbildning mot t.ex. kock eller mark mekanik är det här lämpliga befattningar att söka.

 • Stridssjukvårdare (vagnschef) (GSS/K och GSS/T)
 • Sjukvårdare (GSS/K och GSS/T)

Som del av sjukvårdspluton utgör du en del av förbandets sjukvårdsresurser. Du exempelvis ansvara för upprättande och drifthållande av förbandsplats eller bemanning av ambulanser. 

 • Stabsassistent (GSS/K och GSS/T)

Som stabsassistent arbetar med varierande, administrativa uppgifter på någon av förbandets enheter. Befattningen erbjuder stora möjligheter till personlig utveckling, erfarenhet av stabsarbete och förståelse för hur förbandet fungerar.

 • Ledningssoldat (GSS/K och GSS/T)

Som ledningssoldat ingår du i förbandets sambandsfunktion med uppgiften upprätta, skydda och omgruppera ledningsplatser. Du arbetar tätt ihop med en mindre grupp som självständigt löser sambands- och ledningsuppgifter.

 • R3 soldat (GSS/K) Befattningen kräver körkort B
 • Flygterminalsoldat (GSS/K)

R3 är den funktion som ansvarar för fälthållnings- och räddningstjänst. Till uppgifterna kan höra att sitta i skarp flygplatsräddningstjänst, underhålla flygfältet eller delta i olika övnings- och utbildningsinsatser. Som flygterminalsoldat är du del av den grupp som tar emot flygtransporter och hanterar gods och annan last. 

 • Flygbasjägarsoldat (GSS/K) Befattningen kräver godkänd befattningsutbildning mot flygbasjägare

Som flygbasjägarsoldat utgör du en del av flygvapnets enda jägarförband. I anställningen finns möjlighet att utvecklas mot hundförare, prickskytt, stridsjukvårdare eller ställföreträdande patrullchef.

 • Hjälpmekaniker (GSS/K och GSS/T)

Som hjälpmekaniker arbetar du nära flygplanen och bistår en flygtekniker i exempelvis linje- och klargöringstjänst. Du kommer också att stötta vid förebyggande och avhjälpande underhåll på flygplanet.

Huvudsakliga arbetsuppgifter:

Arbetet som soldat är mycket varierande beroende på befattning och innebär i stort att du:

 • Deltar i den dagliga tjänsten samt övningar i olika omfattning
 • Genomgår fortsatt befattnings- och soldatutbildning
 • Vårdar utrustning och materiel
 • Träning på arbetstid ingår för att upprätthålla och förbättra din fysiska status 

Kvalifikationer:

 • Genomförd värnplikt med godkända betyg (minst JA-2-2)
 • Uppfylla kravprofil samt relevant befattningsutbildning mot sökt befattning
 • B-körkort (manuell växellåda) för de befattningar där detta anges 

Meriterande:

 • Det är meriterande om du genomför din värnplikt på F 17 just nu.
 • B-körkort (manuell växellåda) för samtliga befattningar där det inte är ett krav 

Personliga egenskaper:

Du är en god representant för Försvarsmakten och står bakom Försvarsmaktens värdegrund samt uppförandekod. Vid urval kommer stor vikt att läggas vid personlig lämplighet.

Vill Du veta mer om befattningarna kontakta gärna:

Fredrik Lindström, Plutonchef, tel. 070-149 19 86
- Flygbassäkerhetgruppchef
- Flygbassäkerhetssoldat

Henrik Persson, Plutonchef, tel. 073-320 61 92
- Logistiksoldat
- Förplägnadssoldat
- Mekaniker

Anton Tellander, Plutonchef, tel. 070-142 48 23 (t.o.m. 23-03-26)
André Inge, Plutonchef, tel. 070-325 18 37 (fr.o.m. 23-03-27)
- Sjukvårdare
- Stridssjukvårdare, vagnschef

Benjamin Svensson, Plutonchef, tel. 073-443 28 22
- R3-soldat
- Flygterminalsoldat

Lars-Olof Wretling, Troppchef, tel. 070-829 87 66
- Ledningssoldat

Emil Fjaervoll, Stf Kompanichef, tel. 073-338 65 64
- Flygbasjägarsoldat

Rasmus Bystedt, Plutonchef, tel. 073-303 53 13
- Hjälpmekaniker

Daniel Domeij, Avdelningschef, tel. 073-372 71 58
- Stabsassistent

Fackliga företrädare:
Hans Bergvall, OFR/O, tel. 070-949 06 08, Stefan Karlsson, OFR/S tel. 073-380 92 35, Jan-Anders Nilsson, SEKO tel.073-422 23 40

Anställningstid:
Upp till 8 år med möjlighet till förlängning.

Lön
Individuell lönesättning enligt Försvarsmaktens avtal.

Urval kommer att ske löpande och tillsättning sker direkt efter avslutad värnplikt alternativt efter överenskommelse. Tjänsterna är tidsbegränsade anställningar på heltid (GSS/K) alternativt på deltid (GSS/T) enligt Lag (2012:332) om vissa försvarsmaktsanställningar. Tjänsterna inleds med en provanställning om 6 månader. 

Välkommen med din ansökan senast 2023-03-31

Bifoga CV, personligt brev och militära intyg om sådana finns. I ansökningsbrevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för den sökta befattningen.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Blekinge flygflottilj utbildar tre krigsförband; två stridsflygdivisioner med Jas 39 Gripen och ett basförband. Stridsflygdivisionerna utgör en viktig del i att skydda Sveriges luftrum, vilket kallas incidentberedskap. Basförbandet är det största krigsförbandet som innehåller allt som behövs för att få Gripenplanen i luften. Det handlar bland annat om underhåll av flygmaskinerna, skydd av basen, logistik och drift av flygplatsen. På flottiljen utbildas även flygvapnets enda jägarförband, flygbasjägarna. Deras uppgift är bland annat att inhämta information genom spaning och att skydda luftstridskrafternas personal och fordon.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 20 mars 2023
 • Plats: Ronneby, Blekinge län, Sverige
 • Förband: Blekinge flygflottilj – F 17
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-04-03

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan