Sektionschef till Must Lägesavdelning

Om tjänsten

Sektionschef till Lägesavdelningen vid Must Underrättelsekontor

Vill du leda och utveckla den förmåga som arbetar med strategisk förvarning inom Sveriges underrättelsetjänst?

Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett säkrare Sverige i en osäker värld? Det förändrade omvärldsläget medför att vårt försvar behöver förstärkas och den ökade underrättelseverksamheten mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst.

Vårt erbjudande! Vi erbjuder ett viktigt och stimulerande arbete där du dagligen bidrar till Sveriges säkerhet. Vi erbjuder också mycket goda möjligheter till kompetensutveckling. Hos oss finns det friskvårdsmöjligheter som inkluderar träning tre timmar i veckan på arbetstid samt möjlighet att ha balans mellan fritid och arbete.

Om enheten

Must Underrättelsekontor ansvarar för inhämtning, bearbetning, analys och delgivning av underrättelser avseende externa hot mot Sverige och svenska intressen. Lägesavdelningen är en del av Must Underrättelsekontor med uppgift att dygnet runt året om följa omvärldsläget och upprätthålla Must strategiska lägesbild. Verksamheten bedrivs 24/7 och arbetet sker i nära samarbete med övriga funktioner inom Must och Försvarsmakten samt andra externa myndigheter.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som sektionschef kommer du att ha arbetslednings- och personalansvar för en grupp omvärldsbevakare med fokus på frågor som rör omvärldsbevakning och strategisk förvarning. Du förväntas också själv följa den övergripande omvärldsutvecklingen rörande sektionens ansvarsområde. Du ansvarar för att samarbeta och samordna sektionens arbete med andra underrättelsemyndigheter och för löpande dialog med aktuella uppdragsgivare. Vidare ingår du i avdelningens ledningsgrupp och ska kunna representera verksamheten i olika forum inom och utanför Must.

Kvalifikationer

 • Relevant akademisk examen alternativt motsvarande kvalifikationer eller erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig.
 • Dokumenterad chefserfarenhet alternativt erfarenhet från arbetsledande roll.
 • Förmåga att behärska svenska och engelska på en mycket god nivå, såväl muntligt som skriftligt.

Meriterande

 • Erfarenhet från myndigheter inom försvarsunderrättelse- och/eller säkerhetsområdet.
 • Erfarenhet av roll med liknande arbetsuppgifter som beskrivs in annonsen.
 • Erfarenhet av myndighetssamverkan inom underrättelse- och/eller säkerhetstjänst.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som vill nå resultat, tar ett stort ansvar för din uppgift och trivs i ett verksamhetsområde som är i ständig förändring och utveckling. Du har en förmåga att självständigt och med gott omdöme driva frågor framåt även om ingångsvärden eller styrningar saknas. För att trivas i rollen som ser vi att du har ett stort omvärldsintresse, är analytisk och har ett intresse för underrättelse- och säkerhetstjänst. Du kan snabbt skifta fokus efter verksamhetens behov, vilket ställer krav på att du är stresstålig och trivs i miljöer med högt tempo.

Du är tillfreds med att veta vikten av ditt och kollegornas arbete utan att ha möjlighet att berätta för utomstående om detaljer kring det. Vidare har du hög integritet och ett högt säkerhetsmedvetande. Stor vikt kommer läggas vid personlig lämplighet.

Övrigt
Anställningsform: Tillsvidare som inleds med sex månaders provanställning.
Tillträde snarast enligt överenskommelse.
Arbetsort: Stockholm.
Befattningen är öppen för både civila och militära att söka.
Medarbetarna på sektionen arbetar i skift men denna roll har normal arbetstid.
Personlighets- och problemlösningstest kommer ske som en del av urvalsprocessen.

Frågor kring befattningen eller rekryteringsprocessen mailas till hkv-rekrytering-must@mil.se. Skriv ”Sektionschef Lägesavdelningen” i ämnesraden.

Fackliga företrädare
Anders Markow för SACO, Roger Ericsson för OFR/O, Katarina Kruse för SEKO och Maria Ekelund för OFR/S. Samtliga nås på 08-788 75 00.

Välkommen med din ansökan senast 2023-03-20. Din ansökan skall innehålla CV samt ett ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 27 februari 2023
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär/Civil
 • Sista ansökningsdag:2023-03-20

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan