Must söker utredare till säkerhetsprövningssektionen vid säkerhetskontoret

Om tjänsten

Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett säkrare Sverige i en osäker värld? Det förändrade omvärldsläget medför att vårt försvar behöver förstärkas och den ökade underrättelseverksamheten mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Den Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) bedriver verksamhet inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Vi söker dig som vill arbeta med att skydda Försvarsmaktens skyddsvärden genom att säkerställa att vi har personal som inte brister i lojalitet, pålitlighet eller har sårbarheter.

Som utredare vid säkerhetsprövningssektionen arbetar du i huvudsak med personutredningar av den som deltar, eller ska delta, i Försvarsmaktens säkerhetskänsliga verksamhet. Det innebär att du utreder en persons lojalitet, pålitlighet och eventuella sårbarhet utifrån säkerhetsskyddslagens krav. I dina utredningar inhämtar du underlag som kan finnas inom eller utanför myndigheten, bearbetar, analyserar och bedömer informationen samt sammanställer ett beredningsunderlag som du föredrar vid ett beredningssammanträde för beslut.

Arbetet genomförs i nära samarbete med sektionens övriga medarbetare och kommer även till viss del att omfatta bakgrundskontroller, referenstagning, intervjuer och samtal samt i övrigt förekommande administration. I rollen ingår även att stödja och samverka med Försvarsmaktens egna organisationsenheter, och med andra myndigheter, i ärenden som rör säkerhetsprövning. Du förväntas att på sikt kunna utbilda i säkerhetsprövning. Arbetet sker på plats i Försvarsmaktens lokaler, men även arbetsresor både inom och utanför Sverige ingår i arbetsuppgifterna.

Kvalifikationer

 • relevant eftergymnasial civil utbildning (tex. polisiär utbildning, beteendevetenskap, kriminologi eller liknande) med yrkeserfarenhet.
 • god förmåga att formulera dig väl i tal och skrift på svenska

Meriterande

 • militär utbildning, OF 3 eller högre eller OR 7 eller högre, med yrkeserfarenhet
 • arbetat med säkerhetsprövning 
 • erfarenhet från underrättelse eller säkerhetstjänst
 • erfarenhet av tidigare utredningsarbete
 • utbildning i, eller erfarenhet av, samtal och intervju
 • arbetat inom Försvarsmakten eller vid annan myndighet

Personliga egenskaper
Du har ett intresse för mänskligt beteende och vill fördjupa dig inom detta område. Du har en förståelse för Försvarsmaktens verksamhet och kan, eller vill lära dig, de regelverk och processer som styr säkerhetsprövningen. Du tycker om att arbeta i en roll där du samlar in, analyserar och sammanställer information. Du är bekväm med att driva dina egna utredningar och göra egna prioriteringar, både på kort och lång sikt. 

Du tycker om att tillhöra ett team, men kan samtidigt ta ansvar för självständiga arbetsuppgifter. Du har en god kommunikativ förmåga och trivs i roller där du kan skapa engagemang och goda relationer. Eftersom att utbilda andra ingår i arbetsuppgifterna är det viktigt att du känner dig bekväm i en sådan roll.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet. Eftersom du i ditt arbete kommer hantera uppgifter med hög sekretess krävs att du har ett gott omdöme, ett högt säkerhetsmedvetande och hög integritet. Du är kvalitetsmedveten, prestigelös och ansvarstagande. För att lyckas i rollen behöver du ha en god analytisk förmåga, vara pedagogisk och strukturerad och noggrann.

Övrigt
Anställningsform: Tillsvidareanställning som inleds med provanställning om sex månader
Tillträde: Enligt överenskommelse
Arbetsort: Stockholm 

För upplysningar om befattningen eller rekryteringsprocessen kontakta:
hkv-rekrytering-must@mil.se, vänligen skriv ”Utredare” i ämnesraden.

Fackliga företrädare
Fackliga representanter är Anders Markow för SACO, Roger Ericsson för OFR/O, Katarina Kruse för SEKO samt Maria Ekelund för OFR/S, vilka nås via 08-788 75 00.

Varmt välkommen med din ansökan senast 2023-06-19. Din ansökan ska innehålla cv samt ett personligt brev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Du ansöker via jobb.forsvarsmakten.se

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 22 maj 2023
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär/Civil
 • Sista ansökningsdag:2023-06-19

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan