Sektionen för operativ teknik (SOT) söker Operatör

Om tjänsten

Rekryterande enhet
Sektionen för operativ teknik (SOT) är en del av Försvarsmaktens specialförband. Enhetens uppgift är att genomföra specialoperationer med kvalificerade tekniska inhämtningsförmågor. Förbandet är ett insatsförband som kan verka i fysiska, psykiska, politiska och högriskmiljöer vilket innebär att höga krav ställs på personalen. För att möta dessa krav genomför all personal en befattningsspecifik uttagning och därefter en anpassad utbildning. På alla befattningar är individens personliga egenskaper och drivkrafter det enskilt viktigaste faktorerna. 
 
Huvudsakliga arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna är varierande men kärnpunkten i verksamheten är underrättelseinhämtning med olika specialoperationsprofiler med avancerade tekniska inhämtningssystem. Specialförbanden har till uppgift att verka och genomföra operationer i varierande miljöer och konfliktnivåer vilket innebär att det dagliga arbetet för att träna mot detta är mycket omväxlande.
Som operatör teknisk inhämtning är du en prestigelös och flexibel lagspelare som tillsammans med gruppen driver uppgiften framåt. Du står i insatsberedskap och är redo att jobba och träna både inom och utom Sverige.
Förbandets signum är teknisk kompetens på data- och radiokommunikationsområdet kopplat mot underrättelseinhämtning och som operatör är du delaktig i utvecklingen inom tilldelat specialområde.
Kombinationen av individens personliga egenskaper, tekniska och militära färdigheter samt fysiska status är vad som särpräglar en operatör teknisk inhämtning.
 
Kvalifikationskrav
 • Godkänd grundläggande militärtjänstgöring (värnplikt, GU, GMU)
 • 3-årig gymnasial utbildning
 • Relevant arbetslivs- och/eller studieerfarenhet
 • Körkort B
Personliga egenskaper
Som operatör teknisk inhämtning är du stresstålig och trygg i dig själv och du kan se både helheten och avgörande detaljer för att sedan ta avvägda beslut och agera om det behövs. Du är en del i gruppen och hjälper chefen i sitt beslutsfattande med din tekniska expertis som du har tränat upp och förfinat under grundkursen. Du har en drivkraft och en ambition att både förvalta men också att utveckla befattningen inom teknisk inhämtning, taktiskt uppträdande och militära färdigheter.
 
Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.
 
Medicinska krav
Läs mer: Medicinska krav

 Meriterande/önskvärt

 • Goda kunskaper inom datakommunikation, nätverk, radiokommunikation och IT-säkerhet.
 • Utbildning eller tjänstgöring inom underrättelse- eller säkerhetstjänstområdet. 

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Anställningsform: Tillsvidareanställning med sex månaders provanställning
Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Stockholm
Tillträdesdatum: Tillträde efter sommaren 2024

Information om rekryteringsprocessen
Sökande som bedöms lämpliga och som uppfyller grundkriterinerna och är konkurrenskraftiga kommer att kallas till uttagningstester. God fysisk status är en förutsättning för att klara uttagningstesterna. Börja träna i god tid innan och träna mot de konkurrenskraftiga resultat som är listade nedan kombinerat med marschträning och en allsidig styrketräning.

Läs mer: Rekryteringsprocess

Konkurrenskraftiga resultat

 • Löpning 10km - 48min
 • Farmers walk med 2x32kg - 100m
 • Statisk rygghäng - 2min
 • Uppdrag/räckhäv - 8 repititioner
 • Simma 400m - genomföra
 • Livräddning (25m simning, docka 4m, simning 25m) - genomföra

Exempel på andra delar som kommer att testas

 • Tekniska kompetensprov inom bland annat radio- och datakommunikation
 • Orientering
 • Marsch med ryggsäck
 • Grundläggande soldatfärdigheter

Uttagningstesterna genomförs i stockholmsområdet under tidsperioden april/maj. Kallelse till uttagning skickas preliminärt under februari för uttagningsprocess under våren 2024.

Ansökan
Välkommen med din ansökan innehållande ett CV, ett personligt brev och ett välliknande fotografi senast 2024-02-29. Andra intyg/betyg eller motsvarande som styrker erfarenheter och kompetenser som sökande vill åberopa kan bifogas.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Försvarsmaktens specialförband är en militärstrategisk resurs som ökar antalet möjliga handlingsalternativ. En insats med specialförbanden kännetecknas av hög effekt på säkerhetspolitisk nivå. Det kan till exempel handla om att frita eller rädda svenska medborgare i internationell tjänst eller inhämta underrättelser. Inom specialförbanden eftersträvar vi enkelhet i såväl planering som genomförande, oförutsägbarhet genom okonventionella metoder samt målmedvetenhet, precision och beslutsamhet. Beredskapen är hög och personalen är särskilt uttagen, utbildad och utrustad för att klara sina uppgifter.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 30 januari 2024
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret - HKV
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2024-02-29

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan