MUST söker underrättelseassistenter till Nationella underrättelseenheten (NUE)

Om tjänsten

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmaktens Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänst har i uppgift att bedriva försvarsunderrättelseverksamhet för att kartlägga yttre hot mot landet till stöd för landets utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik.
MUST har också i uppgift att bidra till ett stärkt underrättelsesamarbete inom ramen för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik och EU:s krishanteringsförmåga.

NUE är ett stående krigsförband med uppgift att stödja multinationella chefer, förbandschefer och nationellt styrkebidrag med nationella underrättelser i Försvarsmaktens insatsområden.
Förbandet tar även fram underrättelser inför insatser samt nationellt, åt uppdragsgivare inom och utanför Försvarsmakten.
Förbandet är underställt chefen MUST.


Huvudsakliga arbetsuppgifter
Vi erbjuder ett omväxlande, spännande och meningsfullt arbete, där militär underrättelsebearbetning vid någon av NUE:s sektioner i Sverige varvas med tjänstgöring i något av Försvarsmaktens insatsområden. Du kommer arbeta med bearbetning av ett eller flera geografiska eller tematiska bearbetningsområden kopplat till ett eller flera av de konfliktområden där Sverige har eller kommer att ha militära insatser. 
Du upprättar, upprätthåller och vårdar databaser i olika informationssystem över tid. Du samverkar vid behov inom Försvarsmakten, i ditt tilldelade arbetsområde och biträder vid samverkan under internationell tjänstgöring.
Du stödjer förbandets analytiker och produktionsansvariga i den genererande bearbetningen.

Utlandstjänstgöring under fältmässiga förhållanden är en obligatorisk återkommande del av befattningen.

Krav

 • Genomförd och godkänd GMU eller värnplikt.
 • Genomförd gymnasieutbildning med godkända betyg. 
 • Dokumenterade goda språkkunskaper i både tal och skrift i svenska och engelska.
 • Körkort lägst klass B.
 • Ska årligen klara av FM Fysiska baskrav, samt förbandets tilläggskrav: Rädda nödställd (förflytta docka 50m)

 

Meriterande

 • Dokumenterade kunskaper avseende databashantering och informationshantering.
 • God kunskap i att visualisera information. 
 • Tjänstgjort nationellt eller internationellt i underrättelse- och/ eller stabsbefattning.
 • Genomförd gruppbefälsutbildning.
 • Tyngre körkortsbehörigheter.
 • Drifterfarenheter av FMLIS IO14/SWECCIS.
 • Dokumenterade kunskaper avseende tex. ArcGis, Palantir och Bices. 
 • Språkkompetenser utöver svenska och engelska, tex. arabiska, franska eller ryska. 

 

Personliga egenskaper
Du har en analytisk förmåga samt god samarbetsförmåga. Du är utvecklingsinriktad och kan jobba både självständigt såväl som i grupp. Du är noggrann och tar ansvar för dina uppgift inom givna tidsramar. Du är flexibel och kreativ samt en mycket god förmåga att prestera under pressade förhållanden. 

Du har ambition att utvecklas som underrättelseassistent mot befattningen Bearbetare vid NUE.

Vidare ser vi att du har viljan att bibehålla och utveckla dina fältmässiga färdigheter.


Övrigt
Tjänstgöringen inleds under sensommaren 2024 med en gemensam grundkurs som bl.a. omfattas av utbildning i underrättelsetjänst och annan relevant utbildning för krigsförbandet.

Tjänsten är en visstidsanställning (GSS/K) upp till maximalt 8+4 år och inleds med 6 månaders provanställning.
Tillträde sker enligt överenskommelse, dock senast 2024-08-05.
Befattningen är placerad i Stockholm.
Tjänsten innebär att du kommer att krigsplaceras.

Urval sker löpande och din ansökan ska innehålla CV, betyg, intyg, förarbevis samt ett personligt brev. I det personliga brevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. 

Då befattningen kommer omfattas av sekretess så uppmanar vi dig att vara restriktiv i din kommunikation angående att du sökt den här tjänsten.

Sista ansökningsdag: 2023-11-30

Frågor om befattningen eller rekryteringsprocessen kan mejlas till: hkv-rekrytering-must@mil.se, vänligen ange ”Undass NUE” i ämnesraden.

Fackliga företrädare
SACO - Anders Markow för 
OFR/O - Roger Ericsson för 
SEKO - Katarina Kruse för 
OFR/S - Maria Ekelund för 
Samtliga nås via 08-788 75 00.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 15 september 2023
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-11-30

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan