Försvarsmaktens CERT är ansvarig för den sammanhållna militärstrategiska cyberlägesbilden och vara en samlad väg in för incidenthantering. FM CERT utgör nav för informationsdelning och rådgivning avseende cybersäkerhetsincidenter. Vidare är funktionen samverkansorgan mellan civila och militära CERT- och CSIRT-organisationer utanför Försvarsmakten. Försvarsmaktens CERT är en resurs för hela Cyberförsvaret och leds av Försvarsstaben.
Cyberoperationer är en lika självklar del i modern krigsföring som mark-, sjö- och luft operationer och är därmed en naturlig del av det nationella försvaret av Sverige och svenska intressen. Cyberoperationer är militära insatser med militärstrategiska eller operativa målsättningar, vilka genomförs med resurser och metoder som normalt inte är tillgängliga genom de konventionella stridskrafterna.
Försvarsmakten har en central roll i utvecklingen och förstärkningen av Sveriges cyberförsvar. Det är en del av det övergripande arbetet med att stärka den allmänna försvarsförmågan och Försvarsmaktens operativa förmåga. Försvarsmaktens CERT är under utveckling och söker nu flera medarbetare.
Huvudsakliga arbetsuppgifter
Du kommer du att arbeta på militärstrategisk nivå med att integrera FM CERT i Försvarsmaktens cyberförsvar. Du kommer aktivt att bidra till utvecklingen av cyberförsvarsförmågan. Du förväntas företräda Försvarsmaktens cyberförsvar i olika format och projekt, främst internt men även nationellt och internationellt.
Som CERT specialist kommer du utveckla och etablera metoder inom ramen för FM CERT samt producera beslutsunderlag för ledningen. För att lyckas har Du troligen erfarenhet från incidenthantering CERT verksamhet från försvarsmakten eller liknande organisationer. Inom Försvarsmaktens cyberförsvar erbjuds Du kontinuerligt kompetensutveckling så att Du vidareutvecklas i din roll och får de förutsättningar som krävs för att Du ska lyckas med ditt uppdrag.
Kvalifikationer
• Relevant akademisk examen, alternativt erhållit motsvarande kunskaper på annat vis
• Flerårig arbetslivserfarenhet från CERT, CSIRT, SOC eller incidenthanteringsfunktion
• God förmåga att sammanställa och presentera material muntligt och i skrift
• Läser och talar svenska och engelska obehindrat
Meriterande kvalifikationer
• Erfarenhet från arbete i Försvarsmakten, gärna militärstrategisk nivå, försvarsgrensstab eller ledningsförband
• Kunskaper om arkitektur, design och kravställning avseende säkerhet i IT-system
• Erfarenhet av att leda program alternativt projekt
• Erfarenhet från arbete i Försvarsmakten, gärna militärstrategisk nivå, försvarsgrensstab eller ledningsförband.
• Erfarenheter från cyberoperationer
• Kunskaper om hotaktörer och sårbarheter inom cybermiljön
Personliga egenskaper
Vi ser att Du är flexibel och har en förmåga att prioritera för att kunna leverera med kvalitet inom angivna tidsförhållanden. Vi förutsätter att Du har en hög inlärningskapacitet och aktivt håller dig uppdaterad inom ditt arbetsområde. Du trivs med ett högt tempo, är prestigelös, gillar att arbeta i grupp och har en god samarbetsförmåga. Du är en stabil person med hög integritet som inte räds att ta egna initiativ för att hitta lösningar. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.
Fackliga representanter
OFR/S Kjell Tetzlaff, SACO Camilla Robertsson,SEKO Lise-Lotte Larsson
OFR/O Arne Nilsson. Samtliga nås via växel 08-788 75 00.
Övrigt
Tjänsten är heltid, tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning, tillträde efter överenskommelse. Befattningen är öppen att söka för civil och militär personal. Arbetsort är Stockholm.Tjänsten är placerad i säkerhetsklass och vi gör en säkerhetsprövning med registerkontroll enligt bestämmelserna i säkerhetsskyddslagen. Du måste därför vara svensk medborgare. Frågor om befattningen skickas till cyberintresse@mil.se
Välkommen med din ansökan, CV samt ett personligt brev där Du motiverar varför Du är lämpad för denna befattning,senast den 2023-10-08. Mejla ansökan till cyberintresse@mil.se, ange referens 781417.