MUST söker Analytiker till Nationella underrättelseenheten (NUE)

Om tjänsten

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmaktens Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänst har i uppgift att bedriva försvarsunderrättelseverksamhet för att kartlägga yttre hot mot landet till stöd för landets utrikes-, försvars- och säkerhetspolitik.
MUST har också i uppgift att bidra till ett stärkt underrättelsesamarbete inom ramen för EU:s gemensamma utrikes- och säkerhetspolitik och EU:s krishanteringsförmåga.

NUE är ett stående krigsförband med uppgift att stödja multinationella chefer, förbandschefer och nationellt styrkebidrag med nationella underrättelser i Försvarsmaktens insatsområden. Förbandet tar även fram underrättelser inför insatser samt nationellt, åt uppdragsgivare inom och utanför Försvarsmakten.
Förbandet är underställt chefen MUST.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Vi erbjuder ett omväxlande, spännande och meningsfullt arbete, där underrättelseanalys vid någon av NUE:s sektioner i Sverige varvas med tjänstgöring i något av Försvarsmaktens insatsområden. Du kommer arbeta med analys av ett geografiskt eller tematiskt bearbetningsområde kopplat till något av de konfliktområden där Sverige har eller kommer att ha militära insatser. 
Arbetet syftar till att beslutsfattare i Regeringskansliet samt svenska och multinationella militära chefer ska få bästa möjliga beslutsunderlag. I praktiken innebär detta att utifrån rapportering från olika källor identifiera mönster och dra relevanta slutsatser. Vi arbetar med en bred palett av frågor, från säkerhetspolitisk analys till taktisk underrättelsetjänst. Vidare förväntas du samverka med olika aktörer både i Sverige och utomlands.

Utlandstjänstgöring under fältmässiga förhållanden är en obligatorisk återkommande del av befattningen.


Krav

 • Genomförd och godkänd värnpliktsutbildning eller GMU.
 • Akademisk examen, exempelvis i statsvetenskap, humaniora, internationella relationer, freds- och konfliktstudier eller teknisk/naturvetenskaplig inriktning.
 • Arbetslivserfarenhet av kvalificerad analysverksamhet.
 • Mycket goda språkkunskaper i svenska och engelska.
 • Körkort klass B.
 • Ska årligen klara av FM Fysiska baskrav, samt förbandets tilläggskrav: Rädda nödställd (förflytta docka 50m)


Meriterande

 • Utbildning eller erfarenhet av underrättelseanalys.
 • Tidigare utlandstjänstgöring för Försvarsmakten, annan svensk myndighet eller internationell organisation.
 • Goda kunskaper om militära, politiska och kulturella förhållanden i något av Försvarsmaktens insatsområden.
 • Goda språkkunskaper utöver engelska, t.ex. franska, ryska eller arabiska.
 • Goda IT-kunskaper särskilt avseende analysverktyg samt Officepaketet.
 • Goda akademiska meriter och betyg.


Personliga egenskaper
Du är analytiskt lagd och har blick för såväl helhet som detaljer. Du har en stilistisk förmåga och är noggrann.
Du har social kompetens och är bra på att bygga samt upprätthålla relationer. Du har mycket god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift.
Det är viktigt att du är flexibel och enkelt kan hantera korta och långa deadlines. Du kan arbeta självständigt men är också en lagspelare.
Du har även en stark vilja att utveckla din personliga färdighet inom fältmässiga områden.

Övrigt
Tjänsten är en tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning med tillträde enligt överenskommelse, dock senast 2024-08-05. Tjänsten innebär att du kommer att krigsplaceras, vilket bl.a. innebär att du måste ha en fullgod hälsa.
Befattningen ställer också krav på fysisk förmåga och Försvarsmakten möjliggör för anställda att uppnå dessa krav genom att anställda erbjuds att träna på arbetstid. Befattningen är oberoende vilket innebär att både civila- (med lägst genomförd värnplikt/GMU) och militära kandidater kan söka. 
Befattningen är placerad i Stockholm.

Tjänstgöringen inleds under sensommaren 2024 med en gemensam grundkurs som omfattar ca 6 månader. Den innehåller bl.a. utbildning i underrättelsetjänst och strid.

Din ansökan ska innehålla CV, betyg, intyg så som förarbevis/studier m.m. samt ett personligt brev där vi vill att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Då befattningen kommer omfattas av sekretess så uppmanar vi dig att vara restriktiv i din kommunikation angående att du sökt den här tjänsten.

Sista ansökningsdag: 2023-11-30

Frågor om befattningen eller processen kan mejlas till: hkv-rekrytering-must@mil.se, vänligen ange ”Analytiker NUE” i ämnesraden.

Fackliga företrädare
SACO Anders Markow
OFR/O Roger Ericsson
SEKO Katarina Kruse
OFR/S Maria Ekelund
samtliga nås via 08-788 75 00.

 

 

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 15 september 2023
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-11-30

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan