PRAKTIKANTER

Om tjänsten

Vill du praktisera på ett internationellt militärt expertcenter?

Nordic Centre for Gender in Military Operations söker nu två praktikanter för vårterminen 2024. 

Nordic Centre for Gender in Military Operations (NCGM)

Vi är ett internationellt militärt expert- och utbildningcenter placerat vid Livgardet, Kungsängen. NCGM:s uppdrag är att utgöra expertcenter inom området för gender i militära operationer och militärens implementering av den internationella agendan för kvinnor, fred och säkerhet på uppdrag av deltagande försvarsmakter. NCGM är som Nato Department Head även ansvarigt expertcenter för Nato inom området.

NCGM har två avdelningar: Förmågeavdelningen (CCD) och Utbildningsavdelningen (ETD). CCD ansvarar för att utveckla expertis inom gender i militära operationer och för centrets internationella samarbeten. Avdelningen identifierar och utvecklar koncept och doktrin inom ramen för NCGM:s uppdrag. Avdelningen har också huvudansvaret för NCGM:s roll som Nato Department Head. ETD ansvarar för att utföra och utveckla utbildning inom ramen för samarbetet med NCGM:s medlemsländer och Nato. Då kurserna är Nato-certifierade sker ett systematiskt kvalitetsarbete för att möjliggöra kontinuerlig utveckling och säkerställa att våra leveranser upprätthåller en hög kvalitet.


Huvudsakliga arbetsuppgifter

Som praktikant på CCD kommer du att bistå avdelningens arbete med förmågeutveckling av gender i militära operationer. Praktiken kommer att knytas till ett tidsbegränsat projekt där du får möjlighet att påverka och utvecklas, samt stötta utvecklingen av expertkunskap. Några av NCGM:s expertområden är: konfliktrelaterad sexuellt våld, kvinnor, freds- och säkerhetsagendan och genderperspektiv i militära operationer.

Som praktikant på ETD kommer du att bistå avdelningens arbete med att systematisera och utveckla kvalitetsledningsarbetet. Detta kan bl.a. innebära att bistå utveckla verktyg för vuxenpedagogik och implementera dessa i verksamheten. Du kommer även kunna påverka framtida leveranser av kurser då du får vara med i att utveckla och utvärdera NCGMs kurser och seminarier.

Du kan även komma att få möjlighet att delta i vårt arbete rörande kommunikation.

Som praktikant hos NCGM kommer du att fungera som en integrerad medarbetare vid avdelningen. Du kommer att få insyn om att arbeta som civil i Försvarsmakten samt sakkunskap om din avdelnings och NCGMs olika arbetsområden genom att aktivt bidra till verksamheten, så väl i samverkan med andra, som självständigt. Du kommer att ha en personlig handledare som stöttar.

Ingen ekonomisk ersättning utgår under praktiken.

KRAV

Kvalifikationer

 • Antagen vid ett magister- eller masterprogram inom ett område som för tjänsten bedöms vara relevant för NCGM:s verksamhet (t.ex. samhällsvetenskapligt program, pedagogik, kommunikation eller juridik).
 • Grundläggande erfarenheter och/eller kunskap om forskningsmetoder, datainsamling och intervjuteknik.
 • Grundläggande erfarenheter och/eller kunskap om FN:s agenda för kvinnor fred och säkerhet eller genderanalys.
 • Mycket god förmåga att uttrycka sig i tal och skrift på engelska.Personliga egenskaper

Eftersom vi arbetar mycket i grupp med fokus på det gemensamma målet ser vi gärna att du som praktikant är lösningsorienterad och samarbetsorienterad på ett prestigelöst sätt. Du har lätt för att anpassa dig och kan snabbt hitta lösningar på uppkomna problem. Att du också är hänsynstagande och har lätt för att sätta dig in i andras situation ser vi som en klar fördel. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.


MERITERANDE 

 • Dokumenterat deltagande i kurser och/eller utbildningar i för praktiken relevant område.
 • Kunskap om Women Peace and Security (WPS) agendan, NATO och/eller gender i militära operationer.
 • Erfarenhet från att ha arbetat i en internationell kontext.
 • Genomförd militär grundutbildning (värnplikt, GU, GMU).

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Anställningsform: Praktik
Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Kungsängen
Tillträdesdatum: enligt ök.

Upplysningar om befattningen

Linda Johansson, Avdelningschef CCD.

Överstelöjtnant Lena Kvarving, Avdelningschef ETD.

Information om rekryteringsprocessen

Elin Holmström Borén

Fackliga företrädare:

OFR/S Kenneth Hartikainen, OFR/O Stefan Morin, SEKO Lise-Lott Larsson, SACO Johan Gillemyr,

Samtliga nås via växeln: 08-584 540 00.

AnsökanVälkommen med din ansökan senast 2023-10-15. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

 

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Livgardet är ett av Försvarsmaktens största förband med anor från 1521. Vi utbildar morgondagens soldater, liksom militärpoliser och personal som ska genomföra internationell insats. Vi bevakar de kungliga slotten, vi har säkerhets- och markstridsförband. Vi ansvarar också för att bevara och utveckla svensk militärmusiktradition. Vårt huvudsäte är i Kungsängen utanför Stockholm, men vi finns också i Sollentuna, i centrala Stockholm, Uppsala, Göteborg och Karlskrona.

Inom Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 12 september 2023
 • Plats: Upplands-Bro, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Livgardet – LG
 • Anställningsform: Praktik
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-10-15

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan