Säkerhetssoldat (IBSS) sökes till Upplands Flygflottilj, F 16

Om tjänsten

Strilbataljon
Flygvapnets stridslednings- och luftbevakningsbataljon har till uppgift att luftbevaka svenskt luftrum och leda stridsflyg. Bataljonen bedriver skarp tjänst dygnet runt, året runt från anläggningar runtom i landet. Strilförsvarskompaniet är ett säkerhetsförband som ansvarar för att skydda bataljonens fasta anläggningar och rörliga system.

Strilförsvarskompaniet
Strilförsvarskompaniet löser uppgifter inom ramen för säkerhetsförbandstjänsten med hjälp av hundar och tekniska system. Huvuduppgiften är att upptäcka, lokalisera, identifiera och motverka säkerhetshotande verksamhet mot flygvapnets ledningssystem. Strilförsvarskompaniet kännetecknas av ett flexibelt och rörligt uppträdande över stora ytor i små enheter. Strilförsvarskompaniet verkar under påfrestande fysiska och psykiska förhållanden och ställer stora krav på soldaterna som förväntas lösa uppgifter i gråzon och i krig. Motståndaren utgörs av jägar-, spanings- och specialförband.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Kompaniet söker säkerhetssoldater till en av våra Närskyddsplutoner. Plutonen är baserad i Bålsta. I den dagliga tjänsten löser du ut bevakning, patrullering och kontroll av skyddsobjekt inom förbandets ansvarsområde. Tjänsten är en skifttjänstgöring vilket innebär att arbetsmåttet per vecka är 35 h. Oregelbunden arbetstid och/eller jour- samt helgtjänstgöring förekommer. I din anställning som säkerhetssoldat kommer du i framtiden ha möjlighet att söka vidare till andra befattningar inom plutonen.

Befattningar som finns på plutonen utöver säkerhetssoldat är:

 • Gruppchef, Stf Gruppchef.
 • Stridssjukvårdare.
 • Hundförare.

Träning på arbetstid ingår för att upprätthålla och förbättra din fysiska status. Tjänsten ställer höga krav på god fysisk standard, professionalism, flexibilitet och kamratskap hos dig som individ. Du förväntas ta ansvar för din egen utveckling och stötta dina kollegor. Jobbet innebär även att du har internationell tjänstgöringsplikt.

KRAV
Kvalifikationer

 • Genomförd GMU eller värnplikt med godkänt resultat.
 • B-körkort.
 • Fysisk prestationsförmåga enligt tilläggskrav grupp B.

Personliga egenskaper
Vi söker dig som gillar att jobba i grupp i en rutinmässig men krävande arbetsmiljö. Du är driven, engagerad och jobbar aktivt för att lösa gruppens och plutonens tilldelade uppgifter och din personliga utveckling. Den största delen av arbetet bedrivs inom ramen för skarp bevakningstjänst vilket ställer höga krav på fysisk och psykisk förmåga att hantera stress och plötsligt skiftande arbetsförhållanden.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

MERITERANDE 

 • Utbildad skyddsvakt.
 • Vapenutbildningar.
 • Fordonsutbildningar inom försvarsmakten.
 • Tjänstgjort inom ramen för bevakningstjänst (IBSS motsvarande).
 • Utbildad stridssjukvårdare.
 • Utbildad hundförare.
 • Brukare pistol block A+B.
 • Gruppbefälsutbildning.

 
Ansökningsprocessen
Du kommer att få bekräftelse på att vi mottagit din ansökan. Du kan sedan kallas till Upplands Flygflottilj F 16 i Uppsala för att genomföra fystester samt intervju, preliminärt fredag v.41 2023-10-13. Om du framgångsrikt fullföljer rekryteringsdagen kommer du att övervägas för anställning med preliminärt tillträdesdatum enligt överenskommelse. Utökade fystester riktade mot befattningen kommer att genomföras. Om du går vidare kommer vi att kalla dig för säkerhetsprövning vid ett senare tillfälle.

Dokument att bifoga din ansökan

 • Personligt brev.
 • CV med referenser.
 • Gymnasiebetyg samt eventuellt andra relevanta betyg.
 • Intyg från annan meriterande utbildning.
 • Militära betyg/intyg.

Övrigt
Anställningsform
: Tidsbegränsad anställning enligt GSS-K avtal, kan inledas med 6 månaders provanställning.
Arbetsort: Bålsta
Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse. 

För upplysningar om befattningen kontakta:
Fänrik Axel Toll Plutonchef, 1. Närskyddspluton.
Tele 070-497 03 58, Mejl: axel.toll@mil.se

Sergeant Micael Friberg, Stf Plutonchef. 1. Närskyddspluton,
Mejl: micael.friberg@mil.se 

Kompaniets Instagramkonto: @14.strilforsvarskompaniet

För information om rekryteringsprocessen kontakta:
HR-generalist, Amanda Rahlén
Mejl: f16-A1@mil.se

Fackliga företrädare:
OFR/O Ärna Peter Oscarson, tfn 018-19 63 68.
OFR/S Håkan Wedin, tfn 070-351 96 40.
SACO Mikko Aarnio, tfn 070-849 55 06.
SEKO, nås via växeln 018-19 60 00.

Sista ansökningsdag

Välkommen med din ansökan senast 2023-10-02 Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Upplands flygflottilj, F 16, har sitt huvudsäte vid Uppsala garnison. Förbandet är en del av det svenska Flygvapnet och ansvarar för driften och bevakningen av Uppsala flygplats samt utbildning av värnpliktiga inom flera olika befattningar i Flygvapnet. Förbandet leder även 161:a Stridslednings- och luftbevakningsbataljonen som stridsleder stridsflygplan i luften samt sköter den ständiga bevakningen av det svenska luftrummet. Förbandet verkar från flera olika platser i landet och utgör en viktig del i den tillväxtperiod som Flygvapnet står inför.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 08 september 2023
 • Plats: Håbo, Uppsala län, Sverige
 • Förband: Upplands flygflottilj - F 16
 • Anställningsform: Tidsbegränsad anställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär grundutbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-10-02

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan