Räddningspluton söker flygplatsbrandman

Om tjänsten

Försvarsmakten finns för att skydda Sverige. Vårt uppdrag kräver en stor bredd i verksamheten. Som anställd hos oss blir du en viktig del av Sveriges försvar. Tänk om du kunde gå till jobbet och bidra till en säkrare framtid? Vi växer och söker nu er för att stärka upp Helikopterflottiljens Räddningspluton!

42. Flygbaskompaniet
Räddningsplutonen är en del av flygbaskompaniet som i huvudsak arbetar med drift av Malmens flygplats samt utveckling av personal och verksamhet mot krigsförbandets målsättningar. Kompaniet är anpassat efter de flygande förbanden som verkar inom Linköpings garnison vilket kan innebära tidiga morgnar, sena kvällar, helger och beredskapstjänst.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Tjänsten som flygplatsbrandman innebär en varierande tjänst med både flygplatsräddningstjänst, basräddningstjänst samt olika inriktningar mot krigsförbandet, tex CBRN tjänst.

Huvuduppgiften och den dagliga verksamheten för plutonen är att drifthålla Malmens flygplats, men vi kan verka i hela Sverige och under alla förhållanden, fred, kris och krig. Plutonen har komplexa uppgifter och är mycket bred i sin förmåga och innehåller många olika specialområden.

Eftersom många av våra uppgifter är kopplade mot krigsförbandet så är den militära delen viktig i vårt arbete. Du som söker måste vara beredd på att även lösa andra uppgifter inom ramen för krigsförbandet. Det gäller både övning, beredskap och skarp tjänstgöring. Saknar du militär erfarenhet men vi bedömer dig som lämplig så kommer du genomföra kombattantutbildning. Kombattantutbildningen kommer innehålla vapentjänst och stridsutbildning. Träning är också en viktig del av vår vardag för att klara av de krav som ställs på oss. Vi tränar flera gånger i veckan så du bör vara öppen för, och tycka om fysisk träning, både i grupp och enskilt.

Som flygplatsbrandman är du en viktig del i en grupp som under stor tidspress och med krav på precision löser uppgifter tillsammans för att säkerställa flygstridskrafternas möjligheter att kunna operera på flygplats. Räddningsplutonens uppgifter är både kopplat mot flygplats men även mot övriga olyckor tex husbrand och trafikolycka.

KRAV
Kvalifikationer

 • Gymnasieutbildning med godkända betyg
 • Svensk medborgare
 • B-körkort

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är fokuserad, uthållig och duktig på att samarbeta med andra. Du skall vara driven och villig att delta i utvecklingen av plutonen och krigsförbandet. Du är positiv, glad och ser möjligheter istället för problem. Stor vikt kommer att läggas på personlig lämplighet för tjänsten.

MERITERANDE

 • Militär grundutbildning/värnplikt gärna mot R3
 • Tunga civila körkortsbehörigheter (BE,C,CE)
 • Civil flygplatsräddningsutbildning
 • Tidigare erfarenhet av räddningstjänst
 • Militära förarbevis
 • Genomfört rullbandstest som uppfyller medicinska kraven enligt AFS

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Anställningsform: Tillsvidareanställning med 6 månaders provanställning, civil befattning
Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Helikopterflottiljen Linköping
Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse
Befattningen innebär krigsplacering

Inför anställning kommer säkerhetsprövning, läkarundersökning och fystester genomförasDessa måste vara godkända för att kunna få en möjlighet till anställning. 

Upplysningar om befattningen samt rekryteringsprocessen
Fanjunkare Joakim Bergendorff C Räddningspluton Nås via växeln på 013- 28 30 00

Fanjunkare Viktor Hättström Stf C Räddningspluton Nås via växeln på 013- 28 30 00

Fackliga företrädare
OFR/O Hkpflj, Mats Häggström
OFR/S Hkpflj, Christoffer Willers
SACO Hkpflj, Anneli Helmersson
SEKO Hkpflj, Urban Hellqvist
Samtliga nås via växeln på 013- 28 30 00.

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast 2023-12-17. Din ansökan skall innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmaktens Helikopterflottilj är ett förband med både mark- och sjöoperativ inriktning som kan verka vid insatser i Sverige och internationellt.

Helikopterstöd är efterfrågat av många. Till exempel för person-, materiel-, eller sjukvårdstransporter, ledning, spaning eller bevakningsuppdrag. Helikopterflottiljen deltar därför ofta i uppdrag och övningar med andra förband men också som stöd till samhället i olika krissituationer.

Att vi verkar över hela Sverige, bredden på uppgifterna och flottiljens storlek med över 950 anställda ger en variation i arbetet och möjligheter till personlig utveckling. Huvuddelen av Helikopterflottiljen är placerad i Linköping (Malmen), där vi också ansvarar för Malmens flygplats och Linköpings garnison, med två stora enheter i Luleå (Kallax) samt Ronneby (Kallinge).

Läs gärna mer på https://www.forsvarsmakten.se/hkpflj

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 20 oktober 2023
 • Plats: Linköping, Östergötlands län, Sverige
 • Förband: Helikopterflottiljen – Hkpflj
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2023-12-17

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan