Säkerhetsprövningshandläggare

Om tjänsten

Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett säkrare Sverige i en osäker värld?

Det förändrade omvärldsläget medför att vårt försvar behöver förstärkas och den ökade underrättelseverksamheten mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Militära underrättelse - och säkerhetsjänsten (Must) bedriver försvarsunderrättelseverksamhet, militär underrättelsetjänst och militär säkerhetstjänst. Must förebygger, upptäcker och motverkar säkerhetshot som riktas mot Försvarsmakten och dess intressen i Sverige och utomlands. Must är en del av Försvarsmakten och inriktas både av regeringen och överbefälhavaren.

Vårt erbjudande
Vi erbjuder ett viktigt och stimulerande arbete där du dagligen bidrar till Sveriges säkerhet. Vi erbjuder också goda möjligheter till kompetensutveckling. Hos oss finns det friskvårdsmöjligheter som inkluderar träning tre timmar i veckan på arbetstid samt möjlighet att ha balans mellan fritid och arbete.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Arbetsuppgifterna består i huvudsak av säkerhetsprövning inför anställning, uppföljande säkerhetsprövning, personutredning vid särskilda händelser samt utbildning om säkerhetsprövning. Metodutveckling samt deltagande i utvecklande projekt samt vid internkontroller tillhör också arbetsuppgifterna.

Kvalifikationer

 • Eftergymnasial utbildning
 • Kunskap om säkerhetsprövning
 • Erfarenhet av att genomföra intervjuer
 • Kunskap om strukturerat säkerhetskyddsarbete
 • God förmåga att uttrycka sig i tal och skrift
 • Högt säkerhetsmedvetande

Meriterande

 • Utbildning i säkerhetsprövning
 • Arbetat med säkerhetskyddsfrågor och utredningsarbete
 • Erfarenhet av personalrelaterade säkerhetsfrågor
 • Stödja andra delar vid säkerhetsavdelningen med analyser och bedömningar
 • Genomfört militär - polisiär - eller civil säkerhetsskyddsutbildning

Personliga egenskaper
För att trivas i rollen behöver du ha en god förmåga att skapa förtroliga relationer, tycka om det personliga mötet och vara nyfiken och lyhörd i samtal. Rollen kräver också förmåga att på ett strukturerat sätt kunna hantera och analysera komplex information. Du visar omdöme vid uttalanden, agerande och beslut. Du trivs med omväxlingen i att arbeta både självständigt såväl som i samarbete med andra.

Eftersom arbetet präglas av uppgifter med hög sekretess ställer det också krav på din personliga integritet. Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

Ovan ställda kvalifikationer ska på begäran kunna verifieras genom intyg, referenser samt arbets- eller urvalstester.

Övrigt

Anställningsform: Tillsvidareanställning. Anställningen inleds med 6 månaders provanställning.
Sysselsättningsgrad: Heltid. Arbetsort: Stockholm.

För upplysningar om befattningen eller rekryteringsprocessen kontakta:

hkv-rekrytering-must@mil.se, vänligen skriv "Säkerhetsprövningshandläggare" i ämnesraden.

Fackliga företrädare

Fackliga representanter är Anders Markow för SACO, Roger Ericsson för OFR/O, Katarina Kruse för SEKO samt Maria Ekelund för OFR/S, vilka nås via 08-788 75 00.

Varmt välkommen med din ansökan senast 2024-02-25. Din ansökan ska innehålla cv samt personligt brev där du motiverar var du är lämpad för denna befattning. Du ansöker via jobb.forsvarsmakten.se

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Militära underrättelse- och säkerhetstjänsten (Must) är en del av Försvarsmaktens högkvarter i Stockholm. Vi ger regeringen och Försvarsmakten kvalificerade beslutsunderlag om omvärldsutvecklingen och hot mot Sveriges och Försvarsmaktens säkerhet. Vår vision är ”Ett säkrare Sverige i en osäker värld”. Must är en kunskapsorganisation och erbjuder både spännande och för Sverige angelägna arbetsuppgifter. Här arbetar både officerare och civila experter inom olika områden, t ex statsvetenskap, IT, ekonomi, teknik, matematik och HR.

En stor del av Must verksamhet omfattas av sekretess och vi ber dig därför att inte berätta att du sökt jobb hos Must för andra personer än dina närmaste. Läs gärna mer om Must och vår verksamhet här

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 31 januari 2024
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Militära Underrättelse- och Säkerhetstjänsten - MUST
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Militär/Civil
 • Sista ansökningsdag:2024-02-25

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan