Civil medarbetare till Totalförsvars- och samhällsplaneringssektionen

Om tjänsten

Vill du vara med och bidra till och utveckla Försvarsmaktens arbete med totalförsvar och samhällsplanering – då ska du söka denna tjänst.

Försvarsstabens strategienhet leder utarbetandet av underlag för Överbefälhavarens militärstrategiska ledning. Strategienhetens planeringsavdelning leder bland annat framtagandet av Försvarsmaktens strategiska plan och Perspektivstudien, samt tar fram underlag inför kommande försvarsbeslut.

Strategienheten består av ca 135 medarbetare där planeringsavdelningen innehar 35 befattningar organiserade i fyra sektioner. Planeringsavdelningen söker nu en civil medarbetare (CF4) till sektionen för totalförsvar- och samhällsplanering.

Totalförsvars- och samhällsplaneringssektionens ansvar och uppgifter

En av totalförsvars- och samhällsplaneringssektionens övergripande uppgifter är att främja och utveckla en sammanhängande planering för totalförsvaret under innevarande försvarsbeslutsperiod. Sektionen har även ansvar för att samordna Försvarsmaktens försvarsplanering med motsvarande planering inom övriga delar av totalförsvaret, samt att samordna andra myndigheters eller aktörers bidrag till Försvarsmaktens förmåga i bl.a. samhällsplaneringen.

På totalförsvars- och samhällsplaneringssektionen arbetar både officerare och civil personal.

Vi söker nu en erfaren civil medarbetare som vill bidra i det fortsatta arbetet.

Huvudsakliga arbetsuppgifter

Vi söker dig som har mycket god kunskap om totalförsvaret och erfarenhet av att arbeta med totalförsvarsplanering, totalförsvarsutveckling eller samhällsplanering.

Som medarbetare på totalförsvars- och samhällsplaneringssektionen kommer du att få arbeta med intressanta och varierande arbetsuppgifter på strategisk nivå. Det kan exempelvis handla om att tydliggöra Försvarsmaktens behov av stöd från övriga totalförsvaret, genomföra spel/workshops med civila myndigheter eller civila försvarets förmåga att bidra till det militära försvaret. De arbeten och analyser som sektionen genomför omsätts sedan till underlag till exempelvis Försvarsmaktens strategiska plan, Försvarsberedningens rapporter inför kommande försvarsbeslut eller regeringskansliets arbete med kommande totalförsvarsproposition. Sveriges inträde i Nato och dess betydelse för den fortsatta utvecklingen av totalförsvaret utgör viktiga ingångsvärden för sektionens arbete.

I ditt dagliga arbete kommer du att arbeta tillsammans med andra aktörer – både internt (med andra ledningar och staber) och externt (med olika myndigheter och aktörer i det civila försvaret).

Vi söker dig som har:

 • Akademisk examen i statsvetenskap eller annan relevant examen som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • Mycket goda kunskaper om totalförsvaret och den pågående totalförsvarsutvecklingen
 • Mycket god förmåga att uttrycka dig skriftligt
 • Mycket god förmåga att självständigt driva och slutföra tilldelade uppgifter
 • Erfarenhet av att arbeta med totalförsvarsfrågor på strategisk nivå inom exempelvis en myndighet, region eller kommun
 • Erfarenhet av att ta fram strategiskt viktiga underlag (exempelvis svar på regeringsuppdrag eller remisser).

Det är meriterande om du har:

 • Tidigare erfarenhet från arbete i Försvarsmakten på strategisk eller operativ nivå
 • Erfarenhet av att arbeta med Nato-relaterade frågor såsom Nato försvarsplaneringsprocess (NDPP) eller Nato krishanteringsåtgärder (CRM)
 • Erfarenhet av samhällsplanering på strategisk nivå
 • Erfarenhet av beredskapsplanering eller försvarsplanering

Personliga egenskaper

Som person är du ödmjuk och förtroendeingivande. Du tycker om att samarbeta med andra samtidigt som du har förmåga att arbeta självständigt med eget ansvar.

Du har hög personlig integritet och förmåga att skapa goda relationer där förtroende och tillit är ledorden.

Eftersom totalförsvars- och samhällsplaneringssektionen är en liten sektion är det viktigt att du som söker kompletterar gruppen på ett bra sätt. Stor vikt kommer därför att läggas vid personlig lämplighet.

Övrigt

Individuell lönesättning tillämpas

Anställningsform: Tillsvidareanställning

Sysselsättningsgrad: Heltid

Arbetsort: Stockholm

Tillträdesdatum: Hösten 2024 eller enligt överenskommelse.

För upplysningar om befattningen och rekryteringsprocessen kontakta:.

Chefen för totalförsvars- och samhällsplaneringssektionen: Jenny Marklund, 073-447 81 01.

Fackliga representanter
Försvarsförbundet, OFR/S HKV Kjell Tetzlaff
OFR/O HKV Arne Nilsson
SACO HKV Camilla Robertsson
SEKO HKV Lise-Lotte (Lotta) Larsson
Samtliga nås via växeln på 08-788 75 00.

Välkommen med din ansökan senast 2024-04-26. Din ansökan skall innehålla CV samt ett ansökningsbrev. I ansökningsbrevet vill vi att du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
-----------------------------------------------------
Information om det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren och generaldirektören. Högkvarteret har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs från 2023-01-01 av försvarsstaben, operationsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, samt Högkvarterets stabsavdelning och fristående enheter för tillsyn.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 26 mars 2024
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret - HKV
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2024-04-26

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan