Materielsystemingenjör Helikopter 14

Om tjänsten

Har du erfarenhet från materielutveckling och/eller systemsäkerhetsarbete inom flygsektorn? Är du ordningsam, van att planera, rapportera, leda samt utföra tekniska bedömningar? Är du prestationsorienterad samtidigt som du har förmåga att samarbeta med andra på ett lyhört och smidigt sätt? Nu har du chansen att söka ett utmanande och inspirerande jobb!

Om oss

Teknik – och vidmakthållandeavdelningen (TVA) är Flygvapnets teknikkontor som ansvarar för att hålla samman fortsatt luftvärdighet och underhållsproduktion, modifieringsverksamhet och gemensamma tekniska frågor för alla flygmaterielsystem i Försvarsmakten. Till sektionen i Linköping söker vi nu en Teknisk Materielsystemingenjör till HKP14 (NH90). 

Om befattningen

Som Materielsystemingenjör HKP14 arbetsleds du av Chef/Vidmakthållandeledare (VMHL) och Teknisk chef för Materielsystemet HKP14 (TCM). Arbetet bedrivs och leds i samverkan med såväl industri, underhållsleverantör, andra myndigheter och förband i Försvarsmakten vilka är de primära kontaktytorna. Internationella industrikontakter förutsätter goda kunskaper i engelska, såväl muntligen som skriftligen. 

Arbetsuppgifter

Teknisk Materielsystemingenjör ska stödja TCM med arbetsuppgifter inom tekniskt designansvar med tyngdpunkt på teknisk kravställning, konfigurationshöjningar och uppföljning av tjänsteleveranser under vidmakthållandefasen. Motsvarande arbete även för andra flyg/materielsystem inom sektionen kan bli aktuellt.

Arbetsuppgifterna innebär bl.a. att:

 • Stödja TCM med ledning av materielsystemets konfigurationsutveckling.
 • Följa upp materielens konfiguration mot gällande kravspecifikation och lagkrav.
 • Vara sammanhållande för FM delaktighet i IPT (Integrated Project Team) gentemot FMV och industrin vid beredning av Teknisk Order och övriga materielpublikationer.
 • Säkerställa och granska systemsäkerhetsunderlag från tjänsteleverantör vid konfigurationshöjningar.
 • Kalla till, leda och protokollföra ändringsstyrningsforum.
 • Genomföra systemsäkerhetsgranskningar samt kalla till, leda och protokollföra möten inom systemsäkerhet.

Kvalifikationer

 • Civil- eller högskoleingenjör med relevant inriktning eller motsvarande kunskaper och kompetens som arbetsgivaren bedömer som likvärdiga.
 • Erfarenhet av arbete inom CAMO med fortsatt luftvärdighetsfrågor (engineering).
 • Kännedom om civila regelverk inom luftfartsindustrin.
 • Goda kunskaper i svenska och engelska, i tal såväl som skrift.
 • B-körkort.

Meriterande

 • Typkurs HKP14 eller motsvarande kunskaper relevanta för tjänsten.
 • Erfarenhet av arbete med konfigurationsledning och systemsäkerhet. Kännedom om regelverk, standarder och handböcker som gäller med avseende på konfigurationsledning och systemsäkerhet inom Försvarsmakten eller andra verksamhetsstandarder.
 • Erfarenhet av FM stödsystem inom flygområdet.

Personliga egenskaper

Befattningen ställer krav på god teknisk allmänförståelse inom flygmaterielsystem, god färdighet i att genomföra tekniska analyser och utarbeta förslag till hantering av tekniska ärenden, samt kunna läsa och skriva tekniska dokument på engelska. Befattningen innebär många kontakter med andra människor och flera organisationer, vilket ställer krav på god samarbetsförmåga och social kompetens. Vi söker dig som är noggrann och strukturerad och har förmåga att arbeta i team såväl som enskilt. Allt arbete genomförs under stort egenansvar och uthållighet, samt med hög integritet. Erfarenhet, mognad och omdömesfullhet utgör också viktiga värderingsfaktorer till denna befattning. Stor vikt kommer att läggas vid personliga egenskaper.

Övrigt

Anställningsform: civil tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.

Sysselsättningsgrad: 100 %.

Tillträdesdatum: enligt överenskommelse. 

Arbetsort: Linköping.

Individuell lönesättning tillämpas. Jour kan förekomma i samband med övning/insats.

Tjänsteresor inom och utom landet förekommer. 

Upplysningar om befattningen

Vidmakthållandeledare 1.TVS HKP14 detalj, Bo Svedevall

Teknisk Chef Materielsystem HKP14, Olle Klingspor

Samtliga nås via FM växeln på telefonnummer 08-788 75 00.

Fackliga representanter

OFR/O Anders Wedin

OFR/S Caroline Nilsson

SEKO Jan Salomonsson

SACO Borka Medjed Hedlund

Samtliga nås via FM växeln på telefonnummer 08-788 75 00. 

Ansökan

Välkommen med din ansökan senast 2024-05-06. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.

Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Flygstabens första och största uppgift är att stödja flygvapenchefens ledning av samtliga flottiljer och skolor i flygvapnet i alla nivåer av konfliktskalan. Flygstaben utvecklar, planerar, genomför och utvärderar order och direktiv ställda av flygvapenchefen. Flygstaben består av cirka 250 medarbetare. Flygvapnet organiserar och utbildar flyg-, bas- och ledningsförband och har i uppdrag att bevaka och skydda Sveriges luftrum. Det är ett uppdrag som pågår dygnet runt, året runt, för att säkerställa Sveriges integritet. Inom flygvapnet arbetar cirka 4000 medarbetare, civila och militära.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras och att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 03 april 2024
 • Plats: Linköping, Östergötlands län, Sverige
 • Förband: Flygstaben
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2024-05-06

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan