Handläggare säkerhetstjänst

Om tjänsten

Ett av arméstabens fokusområden är att bygga den nya armén. En armé som har fokus på arméns förmåga i fält och i detta bygga nya såväl som omstrukturera befintliga förband. Parallellt leder arméstaben förband såväl nationellt som internationellt. Arméstaben utvecklar och produktionsleder i armén ingående krigsförband samt underställda organisationsenheter som utgörs av förband och skolor.

Befattningen erbjuder
Arméstaben utvecklas kontinuerligt för att möta de krav som det säkerhetspolitiska läget ställer. Sveriges medlemskap i NATO innebär ett förändrat synsätt inom många områden som berör Försvarsmaktens uppgift och verksamhet. En viktig del i detta arbete är att säkerställa säkerhetsskyddet kring våra skyddsvärden under alla beredskapsgrader. Ett analysdrivet arbetssätt är en förutsättning för effektiv säkerhetsskyddsplanering. Som säkerhetshandläggare vid AST Stab kommer du att utvecklas inom säkerhetstjänstens samtliga områden.

Rekryterande enhet
I Arméstabens stabsavdelning ingår funktionerna HR, IT, ekonomi, IMO, kommunikation, expedition och säkerhetstjänst. Som säkerhetshandläggare ingår du i säkerhetssektionen som består av sektionschef och sju befattningar. Säkerhetssektionen handlägger ärenden och stöttar Arméstaben inom säkerhetstjänstens samtliga områden.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
I din roll kommer du främst att arbeta med handläggning av säkerhetsskyddsanalyser och säkerhetsskyddsplaner men även säkerhetsprövning och säkerhetsutbildning. Det innebär i huvudsak följande:

 • Handlägga säkerhetsskyddsanalyser och säkerhetsskyddsplaner
 • Genomföra säkerhetsprövningar och grundutredningar
 • Genomföra säkerhetsutbildning med egen personal
 • Lämna råd och stötta AST verksamhet i säkerhetsfrågor
 • Stötta övriga befattningar inom sektionen med rutinärenden säkerhetstjänst t ex inpassering, hantering och förvaring av säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter

Kvalifikationer

 • Gymnasieexamen
 • Dokumenterad erfarenhet av arbete med handläggning inom säkerhetstjänst
 • God förmåga att kommunicera uttrycka dig i tal och skrift
 • God datorvana

Meriterande

 • Eftergymnasial utbildning med säkerhetsinriktning
 • Genomförd säkerhetsutbildning inom Försvarsmakten t ex kurs för handläggare säkerhetstjänst (KHS), säkerhetsofficerkurs (SOK)
 • Erfarenhet av motsvarande arbetsuppgifter inom statlig myndighet
 • Kunskap om signalskyddstjänst
 • Kunskap om säkerhetsskyddslagen

Personliga egenskaper
Vi söker dig som är analytisk, nyfiken, noggrann, initiativkraftig och säkerhetsmedveten. Du behöver vara serviceinriktad samt tycka om att arbeta såväl självständigt som i team. Det är viktigt att du känner ansvar och har förmåga att se helhetsbilden för militär verksamhet. För att lyckas i arbetet krävs att du har hög social kompetens så att du kan knyta kontakter både internt som externt. God administrativ förmåga.

Stor vikt kommer att läggas vid personlig lämplighet.

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

För information om befattningen kontaktas:
Joakim Sandvold. Nås via FM växel 0171-15 70 00

Fackliga företrädare
AST OF: Tobias Brandt
OFR/S: Claus Dehlin
AST Saco: Karin Gällmo
SEKO: Benny Augustsson
Fackliga företrädare kan nås via FM växel 0171 15 70 00

Övrigt
Befattningstyp: Civil
Anställningsform: Tillsvidare, provanställning tillämpas för dig som idag inte är anställd i Försvarsmakten
Sysselsättningsgrad: Heltid
Arbetsort: Enköping
Tillträdesdatum: Enligt överenskommelse

I denna rekrytering tillämpas löpande urval vilket innebär att intervjuer kan komma att påbörjas under ansökningstiden.

Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Välkommen med din ansökan senast 2024-06-21.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmakten är inne i ett omfattande utvecklingsarbete för att bygga ett starkare försvar mot bakgrund av ett försämrat omvärldsläge och ny försvarspolitisk inriktning med fokus på det nationella försvaret. Ledning för ett starkare försvar syftar till att öka robustheten, förenkla lednings- och lydnadsförhållanden samt genom decentralisering av mandat och ansvar öka förutsättningarna för uppdragstaktik.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 23 maj 2024
 • Plats: Enköping, Uppsala län, Sverige
 • Förband: Arméstaben
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2024-06-21

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan