Underrättelseofficer eller underrättelsebefäl – MR M

Om tjänsten

Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett starkare totalförsvar? Just nu söker den mellersta militärregionen flera befattningshavare till underrättelse- och säkerhetsavdelningen.

Om tjänsten:
Mellersta militärregionen är en av fyra militärregioner inom stridskraften Hemvärnet och omfattar Stockholms, Uppsalas, Södermanlands, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län. Regionens stab finns vid Livgardet i Kungsängen och har det övergripande ansvaret att stödja och samordna verksamheten som sker inom det geografiska området. Staben fungerar också som en länk mellan Försvarsmakten och civilsamhället och har ett aktivt samarbete med bland annat länsstyrelser och regioner.

Staben består av ett antal avdelningar, däribland underrättelse- och säkerhetsavdelningen. Härifrån utgår bland annat all regional underrättelse- och säkerhetssamverkan, samt militärregionens egen stabs säkerhetstjänst. Avdelningen är under tillväxt och består av alla personalkategorier och flera olika funktioner.

Huvudsakliga arbetsuppgifter: 
Som underrättelseofficer eller underrättelsebefäl vid mellersta militärregionen arbetar du med att identifiera och analysera hot mot Sverige och svenska intressen i regionen genom att inhämta, bearbeta och analysera information. I uppgifterna ingår samverkan både internt inom Försvarsmakten och externt med andra myndigheter. Även delgivning ingår som en viktig del av underrättelsecykeln, både på svenska och på engelska. Ditt arbete leds av avdelningschefen vid underrättelse- och säkerhetsavdelningen. Du deltar i det dagliga arbetet och ansvarar bland annat för att:

 • inhämta, bearbeta, analysera och delge information och underrättelser
 • hantera och prioritera stora mängder information
 • hantera säkerhetsklassificerade informationshanteringssystem
 • arbeta tillsammans med övrig stab och kontaktytor för att lösa uppgifter

Tjänsten kräver fortlöpande utbildning och vidareutbildning, deltagande i övningar och annan verksamhet som innebär resor utanför tjänstgöringsorten. Eftersom vi lever i en dynamisk värld kommer arbetstrycket variera, vilket innebär att du behöver fungera under press samt ha en god förmåga att prioritera arbete och samarbeta med andra. 

Kvalifikationer:

 • officersexamen eller annan erfarenhet som arbetsgivaren bedömer likvärdig
 • god förmåga till analys och ett strukturerat och källkritiskt förhållningssätt
 • god samarbetsförmåga
 • goda kunskaper i både svenska och engelska i både tal och skrift
 • B-körkort

Meriterande:

 • Aktuell och relevant arbetslivserfarenhet i Försvarsmakten på regional och/eller lokal nivå inom underrättelsetjänst
 • dokumenterad kunskap och färdighet inom underrättelsetjänsten
 • erfarenhet av underrättelsetjänst inom Försvarsmakten eller annan statlig myndighet
 • erfarenhet av att hantera Försvarsmaktens IT- och informationssystem avsedda för säkerhetsskyddsklassificerade uppgifter
 • erfarenhet från arbete inom statlig myndighet eller offentliga sektor
 • kunskap om Försvarsmakten
 • erfarenhet av militär underrättelse- och säkerhetstjänst
 • erfarenhet av stabsarbete
 • utbildningsvana

Personliga egenskaper:
För att både trivas och passa i rollen som underrättelseofficer eller underrättelsebefäl ser vi att du behöver ha en god förmåga att arbeta både självständigt och i grupp. Vidare behöver du tålamod, vara pedagogisk och kunna bryta ner komplexa problem till begripliga delar. Du behöver kunna tempoväxla, kunna sätta dig in i nya arbetsuppgifter snabbt och ha en väl utvecklad samarbetsförmåga och en hög säkerhetsmedvetenhet. Du har också hög integritet samt är serviceinriktad. Du behöver kunna både skapa nya och bibehålla goda relationer. Vi lägger stor vikt vid personlig lämplighet.

Övrigt:

Anställningsform: tillsvidare heltidsanställning som inleds med 6 mån provanställning.

Arbetsort: Kungsängen

Tillträdesdatum: enligt överenskommelse. 

För upplysningar om befattningen kontakta:
Rekryterande chef underrättelse- och säkerhetsavdelningen J2. Åsah Helenius, 08-58452469, 070-1410664.

För information om rekryteringsprocessen kontakta:
Mona Khojasteh Hallén, 070-9186794

Fackliga företrädare:
Margareta Hessling , SACO.
Kurt Ragnarsson, SEKO.
Per-Erik Pallin, OFR/O.
Håkan Antonsson, OFR/S.

Samtliga nås via Försvarsmaktens växel: 08 – 584 540 00

Ansökan:

Välkommen med din ansökan senast 2024-06-30. Din ansökan ska innehålla CV samt ett personligt brev. I brevet vill vi att du beskriver:

 • vilka områden och uppgifter inom underrättelse- och säkerhetsfunktionen du har arbetat med tidigare
 • vilka områden du är särskilt intresserad av inom underrättelse- och säkerhetsfunktionen
 • varför just du är lämpad för denna befattning

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Mellersta Militärregionen (MR M) är ett krigsförband och en Organisationsenhet där Chef och Stab är lokaliserad till Kungsängen. Organisationen består av Chef med stab, sex utbildningsgrupper för utbildning och stöd av hemvärn samt ca 7000 hemvärnssoldater organiserade i elva bataljoner och ett antal fristående enheter.

Chefen för Mellersta Militärregionen med regional stab leder underställda förband, samverkar med regionala och lokala aktörer, leder säkerhets- och underrättelsetjänsten samt stödjer operativ- och taktisk chef som löser uppgift inom regionen. Regionen fungerar också som en länk mellan Försvarsmakten och civilsamhället, har ett aktivt samarbete med länsstyrelse och region. Vid behov leder även MR M insatser, exempelvis vid nationella krissituationer och stöd till samhället. Militärregionen löser uppgifter i fred, kris och krig.

Mellersta Militärregionens organisation och verksamhetsområde omfattar de geografiska länen Stockholms, Uppsala, Södermanlands, Västmanlands, Dalarnas och Gävleborgs län. Utbildningsgrupp och hemvärn finns i varje län.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands.
Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 07 juni 2024
 • Plats: Upplands-Bro, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Mellersta Militärregionen - MR M
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2024-06-23

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan