Cyberunderrättelsechef till Försvarsmaktens cyberförsvar i Stockholm

Om tjänsten

Vill du värna om Sverige och vår rätt att leva som vi själva väljer i en digitaliserad värld?

Attacker över internet mot datorer och servrar sker världen över i allt större omfattning. Effekterna av en cyberattack kan få lika stora konsekvenser för samhällsviktiga funktioner som ett konventionellt väpnat angrepp.

Försvarsmakten är en organisation i ständig utveckling för att alltid vara beredda att värna om Sveriges okränkbara frihet. Vi är beredda att göra det som krävs, även i de svåraste av situationer.

Försvarsmaktens cyberförsvar söker nu en cyberunderrättelsechef. Vi söker dig som är nyfiken på eller redan har ett stort intresse för cyberoperationer och vill ta dig an en ledande roll i ett kompetent team.

Om befattningen
I din roll som cyberunderrättelsechef är du både arbetsledande och personalansvarig. I det dagliga arbetet leder du både civil och militär personal för att driva verksamheten framåt och nå uppsatta mål. Ditt arbete är förutsättningsskapande för Försvarsmaktens cyberoperationer och du förväntas samverka med andra delar av myndigheten inom ramen för underrättelseprocessen.

I tjänsten ges du möjlighet att utveckla dig inom cyberdomänen utifrån ett underrättelseperspektiv. Du kommer in i ett skede där förutsättningarna är goda för att fortsatt forma verksamheten, dess metoder och tekniker.

Dina huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Utöva personal- och verksamhetsansvar
 • Ingå i verksamhetens ledningsgrupp
 • Leda utvecklingen av metoder och verktyg
 • Delta i områdets förbättringsarbete.

Kvalifikationer

 • Officer (OF 2-3), specialistofficer (OR 7-8) eller för oss relevant akademisk utbildning.
 • Minst fem års erfarenhet av personal- och verksamhetsansvar.
 • Minst fem års erfarenhet av arbete med underrättelsetjänst eller it-säkerhet/cybersäkerhet.
 • God förståelse om datasystem och nätverk samt ett starkt teknikintresse.
 • God förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.

Meriterande

 • Erfarenhet av arbete inom underrättelse- och säkerhetstjänst, alternativt brottsutredande myndighet.
 • Kunskaper inom cybersäkerhet, operativsystem, logganalys, programmering, scriptning eller OSINT.
 • Formell underrättelseutbildning från myndighet eller annan civil motsvarighet.
 • Erfarenhet av arbete inom Cyber Threat Intelligence, CTI.
 • Erfarenhet av och kunskap om Försvarsmaktens it-system.
 • Erfarenhet av bearbetnings- och analysprogram (exempelvis Palantir eller i2).
 • Kunskaper i andra språk utöver svenska och engelska.

Personliga kvalifikationer
Vi lägger stor vikt på dina personliga egenskaper i rekryteringsprocessen. Du bör vara analytisk, noggrann och kunna tillämpa ett kritiskt förhållningssätt i ditt arbete. Du har en god förmåga att samarbeta och samverka med andra men även bekväm med att arbeta självständigt. Som person är du nyfiken och drivs av att utveckla ditt ledarskap och din profession. För att trivas hos oss behöver du ha ett högt säkerhetsmedvetande och vara bekväm med att hantera sekretess.


Övrigt
Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Försvarsmakten för andra personer än dina närmst berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med information är att det finns tjänster inom området som omfattas av sekretess.

Arbete på annan ort, beredskap samt skiftarbete kan förekomma.
Även resor i tjänsten kan förekomma, både nationellt och internationellt.

Anställningsformen är tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning om du inte är anställd inom Försvarsmakten.

Placeringsort för tjänsten är Stockholm.

Tillträde sker enligt överenskommelse.

Frågor om tjänsten mejlas till cyberintresse@mil.se

Din ansökan vill vi ha senast 11/8 2024, ansökan med meritförteckning skickas till:
cyberintresse@mil.se, ange referens 45873. Eller via brev till: Försvarsmakten Högkvarteret/FST STRA Cyber, Att EWI, Lidingövägen 24, 107 85 Stockholm. Märk kuvertet ”Ansökan” och ange annonsens referens.

 


Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret (HKV) finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. I ledningsstaben ingår bland annat ekonomidirektören, personaldirektören, kommunikationsdirektören och chefsjuristen.

Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.

Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.

Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 30 juni 2024
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret - HKV
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2024-08-11

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan