Vill du värna om Sverige och vår rätt att leva som vi själva väljer i en digitaliserad värld?
Attacker över internet mot datorer och servrar sker världen över i allt större omfattning. Effekterna av en cyberattack kan få lika stora konsekvenser för samhällsviktiga funktioner som ett konventionellt väpnat angrepp.
Försvarsmakten är en organisation i ständig utveckling för att alltid vara beredda att värna Sveriges okränkbara frihet. Vi är beredda att göra det som krävs, även i de svåraste av situationer.
Försvarsmaktens cyberförsvar söker medarbetare med inriktning på defensiva cyberoperationer. Vi söker dig som har arbetslivserfarenhet av praktisk it-säkerhet, till exempel incidenthantering, analys eller säkerhetsövervakning.
Om befattningen
I rollen som SOC-operatör har du ett stort ansvar med omväxlande arbetsuppgifter som bidrar till Sveriges försvarsförmåga och förmågan att förhindra it-angrepp mot Försvarsmakten. Vi erbjuder en stimulerande och meningsfull arbetsplats med stora möjligheter till vidareutbildning och utveckling. Du arbetar i en ständigt föränderlig miljö med den senaste tekniken.
Exempel på arbetsuppgifter är:
- Identifiera och utreda intrång, sårbarheter och it-säkerhetsincidenter samt föreslå lämpliga åtgärder.
- Arbeta med utveckling av metod, verktyg och stödsystem för försvaret av Försvarsmaktens it- och nätverksmiljö.
- Analys av skadlig kod från de mest kvalificerade hotaktörerna.
- Delta i nationella och internationella övningar.
Kvalifikationer
- Erfarenhet av arbete i en bedömt motsvarande roll, till exempel i ett Security Operations Center, vid ett CERT-team eller i en NOC.
- Högskoleutbildning inom it- eller informationssäkerhet eller bedömd motsvarande kunskap.
- Du har goda kunskaper om operativsystem gärna både Linux och Windows.
- Goda kunskaper inom it- och nätverkssäkerhet.
- Du har grundläggande programmeringskunskaper i något program- eller skriptspråk.
- Du har en god förmåga att uttrycka dig i tal och skrift på svenska och engelska.
Meriterande
- Erfarenhet av arbete med nätverk, brandväggar, it-infrastruktur och mjukvara för cybersäkerhet som, EDR, IDS och SIEM.
- Erfarenhet av ramverken MITRE ATT&CK Framework eller NIST Cybersecurity.
- Arbetslivserfarenhet från en roll där du har arbetat med incidenter, logganalys och larm, till exempel Service Desk, Network Operations eller Problem
- Management.
- Erfarenhet från CTF-utmaningar och Bug Bounties.
- It-säkerhetscertifiering, exempelvis CISSP, GIAC, CEH eller motsvarande.
Personliga kvalifikationer
Vi lägger stor vikt vid dina personliga egenskaper. För att trivas hos oss behöver du ha ett högt säkerhetsmedvetande och kunna tillämpa ett kritiskt och sakligt förhållningssätt. Du är strukturerad i ditt arbete och har en hög förmåga att avsluta påbörjade projekt. Du kan samarbeta och samverka med andra, både internt och externt.
Som person har du förmågan att väl hantera varierande och uppkomna arbetsuppgifter. Du är lojal mot arbetsgruppens uppgifter och du vill utveckla och bygga din specialistkunskap inom cyberförsvaret.
Övrigt
Du bör inte berätta att du sökt tjänst hos Försvarsmakten för andra personer än dina närmst berörda. Anledningen till att vi ber dig vara återhållsam med information är att det finns tjänster inom området som omfattas av sekretess.
Arbete på annan ort, beredskap samt skiftarbete kan förekomma.
Även resor i tjänsten kan förekomma, både nationellt och internationellt.
Anställningsformen är tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning om du inte är anställd inom Försvarsmakten.
Placeringsort för tjänsten är Stockholm.
Tillträde sker enligt överenskommelse.
Frågor om tjänsten mejlas till cyberintresse@mil.se
Din ansökan vill vi ha senast 11/8 2024. Ansökan med meritförteckning skickas till:
cyberintresse@mil.se, ange referens 97331. Eller via brev till: Försvarsmakten Högkvarteret/FST STRA Cyber, Att EWI, Lidingövägen 24, 107 85 Stockholm. Märk kuvertet ”Ansökan” och ange annonsens referens.
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:
I Högkvarteret (HKV) finns överbefälhavaren (ÖB) och generaldirektören (GD), vilka för närvarande har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs av ledningsstaben, produktionsledningen, insatsledningen och militära underrättelse- och säkerhetstjänsten. I ledningsstaben ingår bland annat ekonomidirektören, personaldirektören, kommunikationsdirektören och chefsjuristen.
Varje dag och varje timme gör våra medarbetare insatser som påverkar andra människors liv, både i stort och smått, och både på hemmaplan och runt om i världen.
Försvarsmakten ger dig möjlighet att utvecklas som människa och växa i din professionella roll. Vi är en ansvarstagande arbetsgivare och har en öppen organisation där vi ställer upp för varandra.
I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård och bra balans mellan arbete och privatliv.
Försvarsmakten tillvaratar de kvaliteter som mångfald och jämn könsfördelning tillför verksamheten. Vi välkomnar därför sökanden med olika bakgrund och erfarenheter i våra rekryteringar.
En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.
Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.
Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.