Civil underrättelseanalytiker

Om tjänsten

 

Vill du ha ett meningsfullt arbete och bidra till ett säkrare Sverige i en osäker omvärld? Det förändrade omvärldsläget medför att vårt försvar behöver förstärkas. Underrättelseverksamheten och säkerhetshoten mot Sverige och Försvarsmakten är omfattande. Marinstabens Underrättelse- och säkerhetsavdelning(M2) bedriver verksamhet inom militär underrättelse- och säkerhetstjänst. Avdelningen består av två sektioner, säkerhetssektionen och underrättelsesektionen.

Om enheten
Marinstabens underrättelsesektion:
Sektionen ansvarar för inhämtning, bearbetning, analys och delgivning av underrättelser avseende externa hot mot Sverige och svenska intressen. Underrättelsesektionen är en del av den svenska underrättelsetjänsten med uppgift att följa den marina utvecklingen i närområdet och upprätthålla den marina lägesbilden. Sektionens arbete sker nära med övriga funktioner inom den militära underrättelsetjänsten, Försvarsmakten i stort samt med andra myndigheter. 

Huvudsakliga arbetsuppgifter
I rollen som underrättelseanalytiker kommer du få vara med och strukturera och bearbeta data. Du kommer såväl enskilt som i samarbete med andra delar ur Marinens underrättelsesektion producera lägesbilder, rapporter och beslutsunderlag.

KRAV
Kvalifikationer

 • För tjänsten relevant högskoleexamen eller arbetslivserfarenhet inom underrättelse- och säkerhetsrelaterade områden
 • Dokumenterad förmåga att behärska svenska och engelska på en mycket god nivå, såväl muntligt som skriftligt
 • Erfarenhet av att arbeta i olika IT system samt Office paketet
 • Erfarenhet av att hålla muntliga presentationer
 • B-körkort

Personliga egenskaper
Du är van vid att arbeta mot uppsatta mål, såväl enskilt som tillsammans med andra. Du har god förmåga att söka kunskap på egen hand och tar ansvar för ditt eget arbete. Du gillar utmaningar, är engagerad, prestigelös och stimuleras av att arbeta i en föränderlig miljö. Du förväntas ha hög personlig integritet och god förmåga att skapa goda relationer.  Stor vikt läggs vid personliga egenskaper och lämplighet.

MERITERANDE

 • Erfarenhet av arbete inom försvarsunderrättelsetjänst, militär underrättelse- eller säkerhetstjänst
 • Erfarenhet av arbete inom Försvarsmakten eller annan statlig myndighet 
 • Erfarenhet av att sammanställa, utvärdera eller omsätta stora informationsmängder och/eller mediabevakning 
 • Dokumenterad kunskap i främmande språk 

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Tjänsten är en tillsvidareanställning på heltid, där Försvarsmakten tillämpar sex månaders provanställning.
Arbetsort: Muskö söder om Stockholm. Resor, övningsdygn och beredskapstjänstgöring förekommer.
Befattning: Civil.
Tillträdesdatum 2024-10-01 eller enligt överenskommelse.

Upplysninar om tjänsten/ekryteringsprocessen
Frågor mejlas till ms-m1-hr@mil.se vänligen skriv ” Civil underrättelseanalytiker” i ämnesraden.

Fackliga företrädare
Officersförbundet (OFR/O): Erik Tollin, of-marinstaben@mil.se
Försvarsförbundet (OFR/S): björn Engren: foreningen55@forsvarsforbundet.se

Sista ansökningsdag
Välkommen med din ansökan senast 2024-08-12. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning. Urval kommer att ske fortlöpande.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
--------------------------------------------------------
Information om Försvarsmakten och det rekryterande förbandet:

Försvarsmakten är inne i ett omfattande utvecklingsarbete för att bygga ett starkare försvar mot bakgrund av ett försämrat omvärldsläge och ny försvarspolitisk inriktning med fokus på det nationella försvaret. Ledning för ett starkare försvar syftar till att öka robustheten, förenkla lednings- och lydnadsförhållanden samt genom decentralisering av mandat och ansvar öka förutsättningarna för uppdragstaktik.
Inom ramen för detta arbete har Försvarsmakten organiserat en Marinstab för ledning av de Marina förbanden. Marinstaben är etablerad på Muskö i Haninge kommun.

I Försvarsmakten finns en stark värdegrund som bygger på öppenhet, resultat och ansvar. Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts och uppmuntras. Det finns goda förutsättningar för intern karriärrörlighet, friskvård samt bra balans mellan arbete och privatliv.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap.
Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 01 juli 2024
 • Plats: Haninge, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Marinstaben
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2024-08-12

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan