Informationsstödsledare vid Operationsledningen

Om tjänsten

 

Vill du vara med och påverka Sveriges försvarsförmåga och dessutom befinna dig mitt i händelsernas centrum? Försvarsmaktens högkvarter söker nu en informationsstödsledare till Operationsledningens stabsavdelnings samordningssektion. Om du har erfarenhet av informationshantering, är systematisk och trivs med utveckling av metoder och processer, sök då denna tjänst.

Om enheten
Samordningssektionen ingår i den nyligen inrättade stabsavdelningen vid Operationsledningen som leder Försvarsmaktens gemensamma operationer och insatser såväl nationellt som internationellt. Sektionen stödjer operationsledningen i informationshantering, metodutveckling avseende informationshantering, expeditionstjänst samt samordnar Operationsledningens publikationer.

Huvudsakliga arbetsuppgifter
Informationsstödsledaren (Information support officer) stödjer Operationsledningens verksamhetsutvecklingsprocess avseende informationshantering. Denna befattning har en inriktning mot ledningsstödsystem och särskilt Operationsledningens ledningsstödsystem SWECCIS. Arbetet handlar både om att förvalta befintliga processer och att utveckla nya under ledning av stabens informationsledare (IMO) tillika sektionschef. Detta gäller både inom daglig verksamhetsledning och under genomförande av operationer där en fungerande informationsledning är vitalt för att rätt beslut ska kunna fattas i rätt tid.

Sektionens arbetssätt och uppgifter är under förändring med anledning av den nya avdelningen. Som informationsstödsledare ska du delta i utveckling- och förändringsarbetet och företräda dina ansvarsområden. För att uppnå detta behöver du vara engagerad så väl i sektionens arbete samt agera stöd till andra avdelningar vid Operationsledningen och till andra staber inom Högkvarteret.

Förutom ovanstående är följande huvudsakliga arbetsuppgifter:

 • Hantera kontaktytor såväl inom Högkvarteret som i övriga Försvarsmakten
 • Stödja insatsorganisationens informationshantering i ledningsstödsystem t.ex. SWECCIS INS och ha förståelse hur ändringar avseende design, sitestruktur och metadata påverkar tillgänglighet av information
 • Svara upp mot drift och förvaltningsorganisation för relevanta ledningsstödsystem i informationshanteringsfrågor för OPL, t.ex. SWECCIS för operativ verksamhet och EMILIA för administrativ verksamhet
 • Utbilda personal i informationshanteringsfrågor, t.ex. användarutbildning i aktuella ledningsstödsystem och informationshantering
 • Tillsammans med informationsledaren vidmakthålla Operationsledningens IKM-plan (Information Knowledge Management plan)
 • Tillse att Operationsledningen följer gällande direktiv och regler avseende informationshantering
 • Bidra till utvecklingen av orderverk avseende informationshantering

KRAV
Kvalifikationer

 • Aktuell och relevant tidigare arbetslivserfarenhet av Sharepoint 2010 samt 2019
 • B-körkort
 • Aktuell och relevant tidigare arbetslivserfarenhet inom stabsarbete eller informationshantering

Personliga egenskaper
Arbetet innebär direkt påverkan på Försvarsmaktens insatsorganisation. Detta kräver att du har hög integritet och kan företräda sektionen såväl inom operationsledningen som ute i Försvarsmakten. Du är noggrann och prestigelös, vilket även innebär att du är en god lagspelare. Du har förmåga att uttrycka dina åsikter och är tydlig och kommunikativ. Du är flexibel och kan hantera tillfälliga toppar i arbetsbelastning utan att bli stressad. Vid urval kommer stor vikt läggas vid personlig lämplighet.

MERITERANDE

 • Aktuell och relevant tidigare arbetslivserfarenhet inom Högkvarteret, försvarsgrenstab eller militärregionstab
 • Akademisk examen inom informationsledning, bibliotek, arkiv och/eller verksamhetsutveckling
 • Aktuell och relevant tidigare arbetslivserfarenhet av försvarsmaktens ledningsstödssystem såsom SWECCIS, ISUS samt BICES

För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättsvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).

Övrigt
Anställningsform: Tillsvidareanställning som inleds med sex månaders provanställning.
Sysselsättningsgrad: Heltid.
Arbetsort: Högkvarteret, Stockholm.
Tillträdesdatum: Snarast enligt överenskommelse.
Tjänsten är öppen att söka för civila.

Upplysningar om befattningen
Niklas Björkegren
Caroline Trulsson

Upplysningar om rekryteringsprocessen
Sandra Rosén Larsson

Fackliga företrädare
OFR/O HKV, Arne Nilsson
Försvarsförbundet, OFR/S HKV, Kjell Tetzlaff
SACO HKV, Camilla Robertsson
SEKO Försvar HKV, Lise-Lotte Larsson

Samtliga nås via växeln på telefon 08-788 75 00.

Ansökan
Välkommen med din ansökan senast 2024-08-14. Din ansökan bör innehålla CV samt ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.

Ansökningar till denna befattning kommer endast tas emot via Försvarsmaktens webbplats.
-----------------------------------------------------
Information om det rekryterande förbandet:

I Högkvarteret finns överbefälhavaren och generaldirektören. Högkvarteret har ungefär 1 000 medarbetare – både yrkesofficerare och civila experter. Högkvarteret utgörs från 2023-01-01 av försvarsstaben, operationsledningen, militära underrättelse- och säkerhetstjänsten, samt Högkvarterets stabsavdelning och fristående enheter för tillsyn.

En anställning hos oss innebär placering i säkerhetsklass. Vanligtvis krävs svenskt medborgarskap. Säkerhetsprövning med registerkontroll kommer att genomföras före anställning enligt 3 kap i säkerhetsskyddslagen. Med anställning följer en skyldighet att krigsplaceras. I anställningen ingår även en skyldighet att tjänstgöra utomlands. Innebörden av detta varierar beroende på typ av befattning.

Till ansökan om anställning ska CV och personligt brev bifogas. Om du går vidare i anställningsprocessen ska alltid vidimerade kopior av betyg och intyg uppvisas.

Samtal från externa rekryteringsföretag och säljare undanbedes.

Tillbaka till listning
 • Publicerad: 05 juli 2024
 • Plats: Stockholm, Stockholms län, Sverige
 • Förband: Högkvarteret - HKV
 • Anställningsform: Tillsvidareanställning
 • Omfattning: Heltid
 • * Ingen militär utbildning krävs
 • Sista ansökningsdag:2024-08-14

Gå vidare till ansökan

Försvarsmakten använder ReachMee för att ta emot ansökningar till lediga jobb. Du lämnar nu forsvarsmakten.se och går vidare till reachmee.com.

Till ansökan