Försvarsmaktens Specialförband
Försvarsmaktens specialförband (FMSF) består av specialförbandsledning (SFL), Särskilda operationsgruppen (SOG) samt ett antal stödjande enheter som är särskilt organiserade för att genomföra och stödja specialoperationer, däribland även Sjötransportenheten (STE). De stödjande enheterna verksamhetsleds, avseende krav och beredskap, av chefen för specialförbandsledningen. FMSF utgör tillsammans ett system som skall kunna verka enskilt eller i samverkan med konventionella förband.
Om enheten
STE är FMSF´s resurs för okonventionella sjötransporter. Taktisk sjötransport genomförs på öppet hav, i kustzon eller i älv- och floddelta. Förbandet är FMSF´s resurs för bordningsankörning vid marina fritagningsoperationer.
STE har i likhet med övriga förband inom FMSF höga krav på tillgänglighet, beredskap och operationssäkerhet. Detta ställer specifika krav på utrustning, utbildning samt kompetens och kräver särskild personlig profil på personalen vid enheten.
Professionell utveckling och personlig hälsa värdesätts högt och uppmuntras.
Grundkurs
Efter godkänd uttagning påbörjar du din grundkurs vid enheten. Stort fokus kommer ligga på den nautiska kompetensen. Du kommer att utbildas i höghastighetsnavigering i olika typer av båtar. Utbildningen omfattar även bl.a. grupps strid, sjukvård, samband och överlevnad. För att kunna möta det stundtals höga tempot läggs stor vikt på fysisk träning. Träningen är verksamhetsanpassad för att optimera operatören mot tjänstens krav.
Du kommer hela tiden att utbildas och tränas för att kunna lösa ställda uppgifter, detta kan ske både i Sverige och utomlands. Det finns goda möjligheter till att fortsätta din militära karriär inom STE i synnerhet och FMSF i allmänhet. Det kan ske antingen som specialistofficer eller som officer.
Huvudsakliga arbetsuppgifter
Efter godkänd grundkurs kommer du som båtoperatör ingå i en mindre grupp som i olika taktiska profiler framför de plattformar som efterfrågas för uppdragen. Du ska framförallt kunna behärska högfartsnavigation och manöver under ogynnsamma förutsättningar. I tjänsten ingår dessutom uppgifter som t.ex. strid, sambandstjänst och sjukvård.
KRAV
- Svensk medborgare
- Godkänd vid säkerhetsprövning (genomförs innan anställning)
- Beredd att genomföra internationell tjänst och att stå i hög beredskap
- Beredd att vaccinera dig för de krav som ställs för lösande av uppgift
Kvalifikationer
- Genomförd värnplikt eller GU med godkända betyg alternativt grundläggande militär utbildning med minst 6 månader tjänstgöringstid
- Körkort B med manuell växellåda
- Godkänd Fm FysS baskrav med tilläggskrav*
- Fullgod syn ytan korrektion (glasögon eller kontaktlinser), minst 0.8 på enskilt öga och 1.0 bilateralt. Korrektiv operation är godkänt om denna medfört gällande krav
- Fullt färgseende och hörsel enligt kravprofil
* Riktvärden är: kondition fälttest 2 km, tid 12:30. Styrka multitest, minimum 175 poäng
Meriterande
- Dokumenterad erfarenhet av att framföra båtar/fartyg
- Militära kompetenser och utbildningar som är relevanta för tjänsten som båtoperatör, t.ex. inom sjukvård, samband, teknik m.m.
- Körkort C
Personliga egenskaper
Som individ är du flexibel och ödmjuk inför ställda uppgifter. Du har hög anpassnings- och samarbetsförmåga där din initiativförmåga kommer väl till användning. Som båtoperatör behöver du vara stresstålig och noggrann i ditt arbete samt besitta en förmåga att arbeta självständigt under eget ansvar. Som tidigare nämnt behöver du besitta en god fysisk förmåga.
Stor vikt läggs vid dina personliga egenskaper och din förmåga att arbeta i grupp. Vi ser gärna sökande från samtliga vapengrenar.
För att myndighetens uppdrag ska vara framgångsrikt förutsätts att alla medarbetare uppträder enligt den värdegrund som finns. Försvarsmaktens värdegrund slår vakt om alla människors lika värde, rättvisa och jämlikhet och främjar demokrati och mänskliga rättigheter (läs mer på www.forsvarsmakten.se).
Övrigt
Anställningsform: Tillsvidareanställning (SO/OF), Tillsvidare tidsbegränsad anställning (GSS/K)
Sysselsättningsgrad (hel-deltid): Heltid
Arbetsort: Initialt är arbetsorten Karlskrona men på sikt inom 2-3 år är placering och arbetsort i Stockholm.
Tillträdesdatum: 2025-08-01
Information om rekryteringsprocessen
De som utifrån ansökan bedöms lämpliga för kompletterande tester och intervjuer hos STE får en kallelse där vidare information om tid och plats ges. Första delen som består av datortester genomförs i februari, de som klarar denna genomför andra delen i april som till stor del består av fysiska tester. Då processen kan vara utdragen rekommenderar vi att informera din chef för att underlätta förflyttning till oss om du blir erbjuden en tjänst. Befattningen kommer även att utlysas inom övriga Försvarsmakten. För behov av ytterligare information om rekryteringsprocessen eller befattningen kontakta:
ste@mil.se
Fackliga företrädare:
OFR/O: Max Eriksson , 070 847 91 24
Platsombud vid enheten når du via ste@mil.se
Sista ansökningsdag & Ansökningshandlingar
Välkommen med din ansökan senast 2024-12-01. Din ansökan skall innehålla:
- CV
- Utdrag om folkbokföringsregistret från skatteverket (kan beställas digitalt)
- Ansökningsbrev där du motiverar varför du är lämpad för denna befattning.
Ofullständig ansökan kan ej komma att behandlas.