Du glider ljudlöst ner i det kalla och mörka vattnet från båten som transporterat dig till området du ska spana inom. Du och dina kamrater börja simma mot ert mål. Endast era mörka och kamouflerade huvuden finns, knappt synliga, ovanför vattenytan.
I timmar har du och dina kamrater simmat mot land, ni har tagit er till den plats där ni behöver simma under vattenytan för att inte bli upptäckta. Du omfamnas av det mörka vattnet och de enda hjälpmedlen du har är din klocka och kompass. Du vet att ingen kan se er nu då era dykapparater inte avger några avslöjande luftbubblor.

Vid strandkanten bryter du ljudlöst vattenytan med pipan på ditt vapen först. Du lyfter vapnet mot kinden och sveper över terrängen för att säkerställa att inga fiender syns på land. Läget är lugnt och inga fiender syns eller hörs. De andra i gruppen bryter vattenytan en efter en på samma inlärda sätt och ni rör er mot land.
Ni gömmer dykapparaterna nära i strandkanten och framme vid målet börjar ni förbereda er med att spana. Det långa uppdraget har bara börjat.

Som attackdykare tar du dig fram under vattenytan för att obemärkt kunna ta dig in i ett område och där lösa uppgifter på land. Attackdykarplutonen kan därför lösa uppgifter där det ställs höga krav på att förflyttningen sker dolt.

Dina främsta uppgifter är att inhämta information samt att genomföra sabotage, i alla tänkbara miljöer och klimat. Du jobbar i mindre enheter långt från det egna förbandet.

Gemensamt för alla kustjägare och attackdykare är en omfattande spanings- och stridsutbildning där du bland annat lär dig att ta dig fram i vattnet med din utrustning, hantera kamera och olika vapen.

I attackdykargruppen finns olika jobb att lösa och du har möjlighet att specialisera dig mot bland annat signalist, sjukvårdare, prickskytt/observatör eller fältarbetare.

När du inte jobbar eller övar inför en skarp uppgift vårdar du din egen och gruppens utrustning, tränar fysiskt, övar på att hantera kamerasystemen och personliga vapen.

Jobbet innebär att du deltar i insatser både nationellt och internationellt. Du övar, tränar och utbildas främst på hemmabasen men även på andra ställen, både inom och utanför Sveriges gränser, för att kunna lösa uppgifter i en mängd olika miljöer.

Attackdykarnas främsta uppgifter är att inhämta information samt att genomföra sabotage, i alla tänkbara miljöer och klimat

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare
  • Genomförd värnplikt eller anställd soldat med godkända betyg
  • Svenska 1 (A), Samhällsvetenskap 1 (A), Engelska 5 (A) och Matematik 1 (A)
  • Fullgod syn (1,0 bilateralt och 0,7 på enskilt öga)
  • Normal hörsel
  • Fullgott färgseende (undantag mot vissa befattningar)
  • Inga allvarliga allergier
  • Godkända resultat på fystester för Kustjägare
  • Godkänd registerkontroll

Liknande befattningar

Fallskärmsjägare

En fallskärmsjägare inhämtar underrättelser om motståndaren genom fast eller rörlig spaning.

Jägarsoldat

Som jägarsoldat utför du krävande uppgifter som exempelvis spaning och strid. Du ska kunna arbeta under svåra förhållanden och på svårtillgängliga platser.

Kustjägare

Kustjägare inhämtar information genom spaning bakom fiendens linje och utför sabotage.

Röjdykare

En röjdykare röjer och kartlägger minor och ammunition på botten av sjöar eller hav.

Specialförbandsoperatör

Specialförbandsoperatörens uppgift är att när som helst över hela världen leverera unika och eftertraktade förmågor.