Utökad mönstring - cybersoldat

Du som klarat de grundläggande kraven hos Rekryteringsmyndigheten och vill bli cybersoldat blir kallad till en utökad mönstring. Det innebär att du behöver göra ytterligare tester så att vi kan vara säkra på att du klarar av den tjänsten. Den utökade mönstringen sker ofta vid det förband som du eventuellt ska tjänstgöra på.

Information om utökad mönstring

När du genomför den utökade mönstringen finns personal från både Rekryteringsmyndigheten och Försvarsmakten på plats. Om du inte blir godkänd på den utökade mönstringen, eller måste avbryta den, kommer du inte bli antagen till den befattningen. Du får mer information på plats om vad som gäller för just dig.

Testerna genomförs på Ledningsregementet i Enköping. För dig som börjar 2021 kommer testerna starta i början på juni 2020.

Testernas omfattning och syfte

Under två dagar genomför du ett antal tester och en intervju. Vi testar dina kunskaper både praktisk samt teoretisk inom datorer, nätverk och it-säkerhet.

Det är också viktigt för oss att lära känna dig som person för att se om du kommer trivas hos oss och med de uppgifter cybersoldater löser. Därför blir du intervjuad av ett befäl där ni diskuterar dina intressen och hur du gillar att arbeta, när du exempelvis ska lära dig nya saker.

Förberedelser

Det är svårt att förbereda sig inför en del av testerna som vi genomför. Det som går att göra är att lära sig mer om datorer, nätverk och it-säkerhet. Vi uppmuntrar alla som är intresserade av cybersoldatutbildningen att läsa en grundkurs i programmering i språket Python. Du kan hitta många bra och kostnadsfria kurser på internet.

För dig som vill komma förberedd har vi samlat ihop några förslag på kurser och andra källor på internet som du kan använda.

Förslag på kurser

Dessa kurser är dessutom nyttiga för en fortsatt karriär inom it-säkerhet oavsett om du blir uttagen till cybersoldatutbildningen eller inte. Försvarsmakten har även ett stort behov av civila specialister.

Ovanstående kurser är på grundläggande nivå. Beroende på dina förkunskaper kan du vilja leta efter alternativa kurser som passar dig bättre, både avseende svårighetsgrad och upplägg. Utbudet på internet är stort. Några av de större aktörerna är Code Academy, Udemy, EdX och Coursera. En del kurser är avgiftsbelagda eller går bara vissa tider. 

Mer detaljer kring den utökade mönstring skickas till dig som blivit uttagen för cybersoldatutbildningen.