Luften vibrerar av värmen från de vrålande jetmotorerna på fyra JAS-flygplan som precis har landat efter ett spaningsuppdrag. Markpersonalen står beredd att ta hand om flygplanen. Innan du får göra dina kontroller ska de utrustas med vapen inför nästa uppdrag. Du kollar på klockan, det är ont om tid. Äntligen får du klartecken att sätta igång. Motor, luftintag, bromsar, allt ska kontrolleras innan planen kan lyfta igen.

Som flygmekaniker jobbar du framför allt på linjen – det vill säga flygplan som står och väntar på att få lyfta. Du lägger mycket tid på underhåll av flygplanen före och efter flygning.

Jobbet kallas ibland för ramptjänst och består av arbetsuppgifter som felsökning och underhåll. Mer omfattande arbeten sker inne i en hangar där du ingår i ett arbetslag. Under en skarp insats gör du de nödvändiga reparationsarbetena på en skyddad plats vid flygbasen. Allt arbete leds av en flygtekniker.

Förutom flygplanet ingår verktyg, kommunikationssystem och hörselskydd – allt av senaste teknologi – i din utrustning. Du transporterar dina verktyg i en specialbyggd jeep som kallas klargörningsbil. Du kommer även att få bogsera flygplan när det behövs efter att du fått en särskild utbildning.

Flygsäkerheten är A och O i arbetet som flygmekaniker och du får inte låta dig påverkas av bullret och stressen på arbetsplatsen. Du måste därför vara trygg, noggrann och tålmodig.

Som flygmekaniker arbetar du med underhåll av flygplan, kontrollerar motor, luftintag, bromsar och däck och fyller på bränsle och syrgas, före och efter flygning.

Fördjupning till utbildningen

Under grundutbildningen utbildas du till hjälpmekaniker kan genomföra mekanikerutbildning Kat A1 (Basic training) som anställd.

Utbildningstid till Kat A1 certifikat är 800 timmar (cirka 34 veckor) samt ett års praktisk erfarenhet. 

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras.
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället.
  • Matematik 1, (A) (1a, 1b eller 1c godtas).
  • Matematik 2 (B).
  • Svenska 1 (A).
  • Svenska 2 (B).
  • Engelska 5 (A).
  • Uppnå tillräckliga resultat på antagningsprövningen.

Liknande befattningar

Flygmaterielmekaniker

Flygmaterielmekaniker gör helikopterunderhåll och införskaffar och ansvarar för reservdelar.