Du sitter i stridsledningscentralen och följer ett JAS 39 Gripen som precis har lyft från en flygbas. Piloten är på väg i riktning mot ett främmande flygplan i luftrummet ovanför Östersjön som tagit sig in på Sveriges territorium. Från stridsledningscentralen leder du stridsflygplanet till rätt plats och piloten kan snabbt kan identifiera och avvisa det främmande flygplanet.

Som officer inom flygstridsledning leder du piloten i ett stridsflygplan vid såväl övningar som skarpa insatser. När stridsflygplanet har lyft är det du som är pilotens stöd på marken. Till din hjälp har du dina medarbetare i stridsledningscentralen samt högteknologisk utrustning.

Det stridsflygplan du leder kan ha varierande uppdrag, till exempel att spana efter eller bekämpa fientliga mål. Du kommunicerar med piloten i flygplanet via radio och dataöverföring. Piloterna är beroende av dina order för att kunna utföra sina uppdrag. Yrket är inriktat mot en internationell miljö och kommunikationen sker så gott som uteslutande på engelska.

I positionen som flygstridsledare har du ett stort säkerhetsansvar. Det gäller både säkerheten i luftrummet och för personalen på marken. Du ansvarar till exempel för att det inte sker några incidenter mellan militära och civila flygplan. Därför måste du kunna hantera mycket information samtidigt.

Som officer och flygstridsledare har du ett utmanande arbete som kräver hög förmåga att fokusera. Samtidigt måste du vara en kompetent chef för att arbetsleda och stödja dina medarbetare. Du och dina kollegor arbetar i ett sammansvetsat lag och tillsammans utvärderar ni ständigt era prestationer. Målet är att du ska fortsätta att utvecklas och bli bättre på ditt arbete under hela din karriär.

Inriktningen flygstridsledning finns både för officerare och specialistofficerare. Jämfört med specialistofficerare ska du som är officer snabbt kunna gå vidare mot en högre befattning som exempelvis plutonchef när du har fått tillräcklig kunskap och erfarenhet för det.

Efter några års yrkeserfarenhet kan du komma att få nya arbetsuppgifter som innebär större ansvarsområden inom både flygstridsledning och för personalen.

Som officer inom flygstridsledning leder du piloten i ett stridsflygplan vid såväl övningar som skarpa insatser.

Liknande befattningar

Flygstridsledare specialistofficer

En flygstridsledare är en specialistofficer som leder stridsflyg under nationella och internationella övningar och ansvarar för flygsäkerheten i luften.

Luftbevakningsoperatör officer

Officeren och luftbevakningsoperatörens uppgift är att upptäcka och identifiera flygplan som är på väg att kränka svenskt luftrum så att JAS 39 Gripen kan sättas in i tid för att hävda svensk integritet.