Temperaturen visar -25 grader och din enhet ska transportera förnödenheter och utrustning, i svårtillgänglig fjällmiljö, till en jägarpluton några mil från er nuvarande position. Det är bråttom, jägarplutonen har varit i strid dagen innan och behöver mer ammunition till ett nytt eldöverfall. Dessutom har en skoter slutat fungera och behöver ersättas. Två timmar tidigare mottog signalisten en lista med behov från jägarplutonen på en krypterad radioförbindelse. Sedan dess har förstärkningssoldaterna analyserat behoven och skyndsamt packat och lastat skotrarna. Samtidigt har vägen till jägarplutonen planerats. Efter att chefen gett order ger ni er av.

En stund senare kommer ni fram till jägarplutonen. Under tystnad och i totalt mörker överlämnas materielen, snabbt och effektivt. Ni drar er sedan tillbaka till ledningsplatsen där nästa uppdrag väntar. Dagen efter hör ni tre kraftiga smällar och ljudet från flera automatvapen. Signalisten mottar en bekräftelse om nedkämpade motståndare och en förstörd bro. Din och gruppens insats har direkt lett till ett framgångsrikt uppdrag.

Som förstärkningssoldat på jägarbataljonen är du en specialist inom ledning, logistik eller transport och har ett av områdena som din huvudsyssla. Du är särskilt uttagen och kan precis som jägarsoldaterna arbeta långa perioder i fält, bland annat på bekostnad av den personliga bekvämligheten.

Arbetet består av både utbildning, övning och insats. Precis som inom alla andra yrken inom Försvarsmakten, men särskilt för dig som förstärkningssoldat, ingår vård av utrustning och fordon. Du har ett omväxlande yrke där långa perioder av utbildning och materielhantering växlas med övningar. Ena veckan kan du stå på ett fjäll och lasta drivmedel, ammunition och skotrar, nästa kan tillbringas i öknen i ett insatsområde utanför Sveriges gränser.

Du kommer lära dig hantera avancerad sambandsutrustning eller köra olika typer av fordon, som sexhjuling, snöskoter, bandvagn eller lastbil. Då förbandet löser sina uppgifter i miljöer där el, vatten och vägar inte är en självklarhet måste alla uppkomna behov lösas med medförd utrustning och dina och dina kamraters egna kunskaper.

Det är viktigt att vara väl förberedd. Din vardag som förstärkningssoldat består därför till största delen av att öva med din grupp och pluton inför krävande insatser.

Ni ska självständigt kunna förflytta er långa sträckor i mindre terrängfordon eller i tunga transportfordon, samt till fots eller på skidor, för att kunna stödja jägarbataljonen med ledning och underhåll. Kraven på dig är därför högre än andra förband inom armén. Jägarbataljonen och dess personal är specialiserad på insatser i arktiska och subarktiska miljöer.

Målet efter grundutbildningen (GU) är att du ska klara av dina uppgifter i alla miljöer, såsom sträng kyla och mörker och under fysiskt svåra förhållanden. Därför är träningen tung, både fysiskt och mentalt. Även ovisshet är en del av utbildningen. Stor vikt läggs vid hur du fungerar i klimat där temperaturen kan vara under 40 minusgrader.

Din insats som förstärkningssoldat på Arméns jägarbataljon är avgörande för att arméns främsta resurs för okonventionell strid framgångsrikt skall kunna lösa sina uppgifter.  

Som förstärkningssoldat i jägarbataljonen levererar du och din grupp nyckelfunktioner inom sjukvård, kommunikation och transport.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen.

Kompletterande prövning

Sökande till denna befattning genomför en kompletterande prövning.

Läs mer