Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet, Logistik
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Matlagning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Ditt främsta uppdrag som kock är att laga mat åt ditt eget eller andra förband. Du arbetar i ett restaurangkök, storkök eller ett fältkok – ett tillfälligt kök utomhus som byggs av en container. I containern finns tryckkokare, stekbord, kärl och annan köksutrustning.

Du ansvarar för både hantering och förvaring av livsmedlen. Du ska också kunna testa vatten för att se om det är drickbart och går att använda till matlagning. Om det inte är tjänligt, kan du rena vattnet.

Du kommer få laga stora kvantiteter mat, 200–400 portioner, i både vanlig miljö samt fältmiljö. I vissa fall kan det till och med handla om större mängder på upp till 2 000 portioner. Det kan även behövas specialkost till varje måltid, vilket kan innebära extra planering och arbete.

Jobbet kräver att du är i god fysisk form samt att du är stresstålig. Du ska bland annat kunna lyfta ett kärl på 35 liter med vatten och hålla dig till ett tidsschema.

Som kock jobbar du aldrig ensam. Du och din grupp arbetar nära tillsammans och lagarbetet brukar leda till en bra sammanhållning.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , ,
Kommande utbildningsstarter

31 jul 2023

Sista dag för inskrivning 25 jun 2023

18 sep 2023

Sista dag för inskrivning 13 aug 2023

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Under utbildningen kommer du få kunskaper inom området näringslära och hygien. Denna kunskap är något som du har daglig användning av i köket för att hantera både ditt arbete och maten rätt, så att det är säkert för både dig och dem som ska äta.

Det är en fördel om du har en kockutbildning i grunden och är bra på matlagning. 

Min väg till kock i flygvapnet

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär