Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: ,
  • Verksamhetsområden: Logistik, Marinen
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Fartyg/hav, Matlagning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
1/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Arbetet ombord på fartyget kan vara mycket omväxlande, men maten måste alltid stå på bordet en viss tid.

Som kock kommer du utöver att laga mat även vara sjukvårdare. Du ansvarar också för att det finns sängar med rena lakan om ni har övernattande gäster på skeppet.

I flottan ingår både större och mindre fartyg. På de större fartygen består besättningen av omkring 30 personer. Där jobbar du i princip alltid med en annan kock, medan du på vissa av de mindre fartygen kan vara ensam i "byssan".

En viktig del i ditt dagliga arbete är att planera matsedeln och skriva beställningar på livsmedel. Att vara kock ombord på ett fartyg innebär att planera för att det ibland kan gunga rejält. Det vill säga att undvika grytor och annat som kan skvimpa över. Av samma anledning håller du hela tiden ordning i köket så att inte knivar och redskap far runt.

Arbetet som kock kan vara stressigt. Du har fasta tider för när allt ska vara klart men tvingas lämna din huvuduppgift åt sidan så fort det går ett larm.  

Som kock tjänstgör du även som ditt fartygs sjukvårdare. I sjukvårdstjänsten förväntas du arbeta både med akut omhändertagande och som ansvarig för all sjukvårdsmateriel som gasbinda och syrgastuber. Du arbetsleds av en sjukvårdsofficer.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , ,
Kommande utbildningsstarter

24 jul 2023

Sista dag för inskrivning 18 jun 2023

21 aug 2023

Sista dag för inskrivning 16 jul 2023

18 sep 2023

Sista dag för inskrivning 13 aug 2023

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

För att jobba i denna befattning genomför du en militär grundutbildning på Sjöstridsskolan (SSS) i Karlskrona för att sedan söka anställning på något av förbanden: Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona eller Fjärde sjöstridsflottiljen i Berga.

Under utbildningen kommer du få kunskaper inom området näringslära och hygien. Denna kunskap är något som du har daglig användning av i köket för att hantera både ditt arbete och maten rätt, så att det är säkert för både dig och dem som ska äta.

Det är en fördel om du har en kockutbildning i grunden och är bra på matlagning.

I och med att du också arbetar som sjukvårdare får du också sjukvårdsutbildning. Det får du både på skola men även genom praktik på till exempel ambulans eller akutenheter.

Min väg till kock i marinen

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär