Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: ,
  • Verksamhetsområden: Logistik, Marinen
  • Arbetsområden: Försörjning och transport
  • Teman: Fartyg/hav, Matlagning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
1/5
Fysisk
2/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Arbetet ombord på fartyget kan vara mycket omväxlande, men maten måste alltid stå på bordet en viss tid.

Förutom att laga mat och vara sjukvårdare ansvarar du också för att det finns sängar med rena lakan om ni har övernattande gäster på skeppet.

I flottan ingår både större och mindre fartyg. På de större fartygen består besättningen av omkring 30 personer och där jobbar du i princip alltid med en annan kock, medan du på vissa av de mindre fartygen kan vara ensam i "byssan".

En viktig del i ditt dagliga arbete är att planera matsedeln och skriva beställningar på livsmedel. Att vara ombord på ett fartyg som ibland gungar kräver att du dels planerar rätterna efter miljön, det vill säga undviker grytor och annat som kan skvimpa över, dels att du tänker på att hela tiden hålla ordning i köket så att inte knivar och andra redskap ligger framme och far runt.

Arbetet som kock kan ofta vara stressigt eftersom du har fasta tider när allt ska vara klart men tvingas lämna din huvuduppgift åt sidan när det går ett larm.  

Som kock tjänstgör du även som ditt fartygs sjukvårdare. I sjukvårdstjänsten förväntas du arbeta både med akut omhändertagande och som ansvarig för all sjukvårdsmateriel som gasbinda och syrgastuber. Du arbetsleds av en sjukvårdsofficer.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , ,
Kommande utbildningsstarter

19 sep 2022

Sista dag för inskrivning 14 aug 2022

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

För att jobba i denna befattning genomför du en militär grundutbildning på Sjöstridsskolan (SSS) i Karlskrona för att sedan söka anställning på något av förbanden: Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona eller Fjärde sjöstridsflottiljen i Berga.

Under utbildningen kommer du få kunskaper inom området näringslära och hygien. Denna kunskap är något som du har daglig användning av i köket för att hantera både ditt arbete och maten rätt, så att det är säkert för både dig och dem som ska äta.

Det är en fördel om du har en kockutbildning i grunden och är bra på matlagning.

I och med att du också arbetar som sjukvårdare får du också sjukvårdsutbildning. Det får du både på skola men även genom praktik på till exempel ambulans eller akutenheter.

Min väg till kock i marinen

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär