Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , , , , , , ,
  • Verksamhetsområden: Armén, Logistik
  • Arbetsområden: Teknik
  • Teman: IT/elektronik, Problemlösning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
5/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

I din roll som elektronikmekaniker ingår du i en reparationspluton. Din främsta uppgift är att underhålla och reparera ditt förbands materiel.

I ditt dagliga arbete ingår också att bibehålla dina soldatfärdigheter genom exempelvis övningar på skjutbanan.

Till vardags tillbringar du största delen av din tid i en verkstadslokal. Ute på övning arbetar du i ett reparationstält eller i särskilda containrar. Din arbetsplats vid en insats kan vara allt från en uppspänd presenning till en verkstad i en byggnad.

Inför en insats övar du på de specifika mekaniker- och soldatuppgifter som är viktiga för just det specifika insatsområdet. Under insatsen tar du hand om och reparerar materiel.

Om du vid insats ingår i en teknisk pluton fungerar ni som sista anhalten för reparationer. Om inte ni kan åtgärda felet måste materielen skickas hem.

Som mekaniker måste du vara noggrann och följa gällande föreskrifter när du utför en reparation. Du måste också vara självgående, idérik och initiativtagande.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 11 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , , ,
Kommande utbildningsstarter

26 jun 2023

Sista dag för inskrivning 21 maj 2023

07 aug 2023

Sista dag för inskrivning 02 jul 2023

14 aug 2023

Sista dag för inskrivning 09 jul 2023

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Två huvudinriktningar

Arbetsområdet är brett och indelat i två huvudriktningar.

Antingen är du signalmekaniker och fokuserar på radio- eller datautrustning som till exempel telesystem, radioinstallationer i fordon eller routrar.

Du kan också vara elkraftsmekaniker och hantera elverk, elmotorer och kylar. Beroende på vilket förband du tjänstgör i hanterar du också olika fordon, till exempel bandvagn, lastbil eller pansarterrängbil.

Du fortsätter att utvecklas även efter grundutbildningen. Parallellt med din huvudsyssla får du kompetenshöjning genom vidareutbildning.

Om du är inriktad på elverk och hanterar en viss typ av elverksgeneratorer kan du få vidareutbildning på ytterligare en typ av elverk.

Vanliga frågor om Elektronikmekaniker

Är grundutbildningen lika för alla befattningar?

Carl

Min väg till elektronikmekaniker

Ingen militär bakgrund
Militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär