Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: ,
  • Verksamhetsområden: Logistik, Marinen
  • Arbetsområden: Teknik
  • Teman: Fartyg/hav, Maskinteknik, Problemlösning
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
2/5
Fysisk
5/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som motormekaniker ser du till att motor- och hjälpsystem fungerar på det fartyg du befinner dig på. Det kan vara stödfartyg, minröjningsfartyg, korvetter eller ubåtar.

Du sköter om underhåll och drift enligt särskilda rutiner. Du ser till att det finns smörjolja, diesel och kylvatten i motorerna, att det finns färskvatten och att ventilationssystemet fungerar som det ska.

Under perioder är du ute till sjöss. Då arbetar du i sextimmarsskift, och går vakt tillsammans med en motortekniker. Du går ronder där du skriver upp maskinvärden och håller allt i ordning. Om något går sönder måste du så snabbt som möjligt laga det.

Ombord på en ubåt stiger hela tiden koldioxidhalten. Som motormekaniker är det du som ser till att luften ombord renas.

En stor del av ditt arbete ombord på en ubåt handlar om skyddstjänst. När ubåten går i undervattensläge har du blåsberedskap. Det innebär att du ser till att få ubåten att stiga i ytläge, om det exempelvis brinner.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: ,

Om utbildningen

Som motormekaniker är det viktigt att du kan hela ditt fartyg innan- och utantill. Du får utbildning i alla systemen du ska arbeta med.

Min väg till motormekaniker

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär