Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet, Sjukvård
  • Arbetsområden: Sjukvård
  • Teman: Service, Sjukvård, Säkerhet
  • Utbildas via grundutbildningen: Ja
3/5
Fysisk
3/5
Teknisk
2/5
Teoretisk
4/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som sjukvårdare inom flygvapnet arbetar du på en flygplats i en så kallad sjukvårdstropp tillsammans med sjuksköterskor och läkare. Troppen upprättar en förbandsplats för daglig sjukvård där läkarna även ska kunna göra vissa typer av akuta omhändertaganden. Som sjukvårdare assisterar du sjuksköterskan och läkaren. Du ska exempelvis kunna ge smärtlindring eller syrgas till den skadade eller sjuka.

Du är förare och ansvarig för olika typer av sjuktransportfordon, från vanliga civila ambulanser till splitterskyddade fordon och terränggående räddningsbandvagnar. Du fyller på med materiel inne i ambulansen samt står för yttre underhåll.

Om en olycka inträffar åker två sjukvårdare och en sjuksköterska dit med ett ambulansfordon. Lättare skadade kör du sedan till förbandsplats så att läkaren får ta en titt. Svårt skadade skickas däremot direkt till sjukhus med exempelvis flyg.

Mot flygplatser finns i regel inte någon hotbild, utan du är istället i beredskap för eventuella flygolyckor. Utanför flygplatsen kan splitterskyddande ambulanser gå ut i insats med säkerhetsförbandet, och då ska du som sjukvårdare också kunna använda vanlig stridsutrustning och försvara dig samtidigt som du gör ett omhändertagande.

Som sjukvårdare är det viktigt att du har en hög stresströskel och kan agera under press. Att arbeta och vara i beredskap under oregelbundna tider, natt som dag, kan vara tufft. Du kan även komma att uppleva traumatiska situationer när personer blivit allvarligt skadade. Samtidigt får ni inom gruppen ofta en stark gemenskap på grund av de specifika upplevelser ni har tillsammans.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , , ,
Kommande utbildningsstarter

31 jul 2023

Sista dag för inskrivning 25 jun 2023

07 aug 2023

Sista dag för inskrivning 02 jul 2023

18 sep 2023

Sista dag för inskrivning 13 aug 2023

Se alla utbildningsstarter

Om utbildningen

Du får sjukvårdsutbildning för att kunna hantera alla möjliga situationer som kan inträffa på flygplatsen. 

Du övar regelbundet på olika situationer med fiktiva patienter, allt från trafikolycka och strid till att hämta en utskjuten pilot som landat med fallskärm. Samarbetet mellan olika grupper är en viktig del i träningen. 

Vanliga frågor om Sjukvårdare flygvapnet

Är grundutbildningen lika för alla befattningar?

Carl

Min väg till sjukvårdare

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär