I rollen som systemtekniker till sjöss får du en unik kompetens. Du lär dig både hur fartygens system är uppbyggda samt hur de används i rollen som operatör. Du kommer att kunna lösa tekniska problem och även delta direkt i strid.
Som systemtekniker hanterar du alla de elektroniska systemen ombord. Det gäller allt från sonarsystemet, som används för att lyssna på ljud under vattnet, till spanings- och navigationsradar.
Du gör rutinmässiga kontroller och så länge allt fungerar ägnar du dig åt förebyggande underhåll. Du arbetar tillsammans med ett systemtekniskt befäl som har huvudansvar för systemen samt fartygets datornätverk.
När båten ligger vid kaj fokuserar du på att laga och uppgradera ett systems mjukvara och byta reservdelar. Du kan också löda och reparera mindre skador eller rensa luftfilter i fläktsystemet. En del tid lägger du på att testa så att alla system fungerar. Under dessa arbeten lär du dig hur systemen är uppbyggda och sammankopplade med andra system.
Rollen som tekniker innebär också att komma på nya lösningar om ett system går sönder. Du ska veta vilka alternativa system som kan användas och hur du fixar vissa fel.
Ombord på fartygen lever du nära inpå andra måste du också vara social och snabbt kunna lösa konflikter som uppstår. Då skapas ett bra arbetsklimat ombord.
Rollen som stridsledningsoperatör, rökdykare eller livräddare
Utöver tekniska arbeten intar du rollen som stridsledningsoperatör när fartyget befinner sig till sjöss. I denna roll stöttar du officeren med att övervaka allt som sker på havet och kommunicerar med andra enheter. Du har en viktig roll att säkerställa fartygets säkerhet och funktion i strid.
Du sitter vid ett av fartygets ledningsstödsystem och samarbetar med andra operatörer för att fartyget ska kunna strida till sjöss.
Säkerheten till sjöss är oerhört viktig. Du kan också komma att arbeta i rollen som som rökdykare samt livräddare.