Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Soldat/Sjöman
  • Orter: , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet, Logistik
  • Arbetsområden: Ledning och samband
  • Teman: IT/elektronik, Naturvetenskap
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
2/5
Fysisk
2/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Din uppgift som vädersoldat är att vara fokuserad på hur vädret runt din arbetsplats förändras och rapportera detta till meteorologer och andra som behöver informationen. Ditt jobb är en viktig del i flygsäkerheten vid Försvarsmaktens flygplatser eftersom vädret kan vara avgörande för om flygplan och helikoptrar kan landa säkert.

I arbetet ingår att både kunna hantera tekniska mätinstrument, och att med ögonmått och erfarenhet som grund uppskatta sådana väderfenomen som är svåra att mäta. I den vardagliga arbetet arbetar du normalt på en av Försvarsmaktens flygplatser i ett litet arbetslag som leds av en Försvarsmeteorolog.

Som vädersoldat arbetar du i fältmässiga förhållanden. Det är en fördel om du är naturvetenskapligt intresserad och intresserad av att lära dig grunderna i meteorologi och hur vädret påverkar militära operationer.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 9-11 mån
  • Utbildningsplatser: , ,

Om utbildningen

I din utbildning ingår grundläggande soldatfärdigheter, utbildning till militär skyddsvakt samt stabsassistentutbildning.

Som alla soldater får du lära dig att hantera vapen och annan nödvändig utrustning. Du får även sjukvårdsutbildning eftersom alla på flygbasen ska kunna hjälpa till om det behövs.

Min väg till vädersoldat

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär