Du har fått in en beställning på en klassisk lunchrätt: köttfärssås och spaghetti med grönsallad, dricka och kaffe. Men istället för i ett restaurangkök befinner du dig i ett så kallat fältkok – en container med ett förtält – och ska laga 200 portioner. Du och dina kockkollegor tillreder maten i rätt ordning och på ett effektivt sätt, innan ni ställer i ordning utspisningsplatsen och börjar servera maten.

Som kock i flygvapnet ska du, utöver ordinarie stridsutbildning, kunna laga mat åt ditt förband med ett så kallat fältkok – ett tillfälligt kök utomhus som byggs av en container – där du har tryckkokare, stekbord, kärl och annan köksutrustning.

Du ansvarar för både hanteringen och förvaringen av livsmedlen. Du ska också kunna testa vatten och se om det är tjänligt för matlagning eller för att kunna drickas, och du har även lärt dig att rena vatten om det skulle behövas. Dessutom kommer du att få kunskaper inom området näringslära och hygien, kunskaper som du har daglig användning av i koket för att få en säker och specialanpassad mat för de som ska äta.

Det är en fördel om du har kockutbildning i grunden och är bra på matlagning under vanliga förhållanden. I det här jobbet får du öva på att laga stora kvantiteter mat, 200–300 portioner, i både vanlig miljö samt fältmiljö.

Specialkost på grund av allergi, religion eller sjukdom måste också finnas till varje måltid för dem som behöver det, vilket kan innebära extra arbete och planering. Arbetet leds av högre befäl som också bestämmer matsedeln.

Jobbet är fysiskt tungt, då du till exempel ska kunna lyfta ett kärl på 35 liter med ärtsoppa eller vatten. Emellanåt kan det också vara väldigt stressigt, eftersom förseningar till varje pris måste undvikas.

Ett absolut krav är att du kan jobba i grupp. En kock jobbar aldrig ensam, och för att hinna och lyckas måste ni vara samkörda och gilla att arbeta tillsammans. Samtidigt leder lagarbetet och samvaron ofta till en mycket bra stämning.

En kock lagar stora kvantiteter mat med hjälp av ett fältkok, hanterar och förvarar livsmedel, samt testar och renar vatten.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen.

Liknande befattningar

Kock armén

En kock lagar stora kvantiteter mat med hjälp av ett fältkok, hanterar och förvarar livsmedel, samt testar och renar vatten.

Kock marinen

En kock i marinen tjänstgör på ett fartyg i flottan och lagar mat, planerar matsedeln, skriver beställningar på livsmedel, och arbetar dessutom som sjukvårdare.

Kock ubåt

En kock på ubåt lagar lunch, middag och nattmat till besättningen i ett litet utrymme, och är även delaktig i sjukvårdsarbetet ombord.