Det är sen eftermiddag när du till slut kommer fram till grupperingsplatsen. Solen försvinner snabbt ner bakom trädtopparna och snart kommer det att vara helt mörkt. Du skickar ut din andreförare från lastbilen för att få hjälp med att backa, sedan börjar du hissa ner tryckcontainern på den frusna grusplanen. När du har kopplat in alla kablar och slagit på reglagen är ert mobila tryckeri färdigt att användas. Nu får du nästa uppgift, att ändra storleken på loggan på den senaste affischen och skriva ut den i 25 exemplar. Du tar din laptop och går in i den uppvärmda containern. Än är det mycket kvar att göra.

Som mediasoldat är du placerad vid förbandet som arbetar med psykologiska operationer (Psyops), din uppgift är att med olika hjälpmedel påverka känslor, attityder och beteenden. Du kommer att tillhöra mediaavdelningen och ditt arbete består av att hjälpa avdelningens specialister med medieproduktion i olika former.

Du kommer främst att producera olika typer av trycksaker men även arbeta med radioproduktion för både analog och digital utsändning. Arbetet planeras och leds av specialister såsom copywriters, grafiska formgivare och ljudproducenter.

Mediasoldaten använder sig av bildhanterings- och webbpubliceringsprogram (Illustrator, Photoshop och Indesign) för att redigera och publicera bilder och även tryckt material. Uppgifterna består också av att handha förbandsspecifik materiel som radio och tryckcontainer. Det ingår även arbete med sociala medier.

Arbetet kan komma att lösas under stress och med korta tidsförhållanden både enskilt och i samarbete med andra. Som mediasoldat är du något av gruppens allt-i-allo och uppgifterna under övning eller i en skarp situation kan vara att köra lastbil och sätta upp radioantenner eller att formge flygblad och fotografera.  

Om du efter en tid som mediasoldat vill gå vidare inom förbandet kan du söka en högskoleutbildning inom exempelvis marknadsföring eller journalistik och därefter söka jobba som specialist vid avdelningen.

Som mediasoldat arbetar du vid mediaavdelningen med att bland annat redigera och publicera bilder och texter.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen
  • B-körkort.

 

Liknande befattningar

Informationssoldat

Din roll som informationssoldat är att ge råd och stöd i olika kommunikationsfrågor till chefer på olika nivåer, samt att hantera kontakten med media och producera informationsmaterial.

Samband/ledningssoldat armén

En samband/ledningssoldat upprättar sambandspunkten, ett fullt fungerande kommunikationsnät med telefonnät, internet, fiberoptisk kabel och elkablage för en stab.

Telekrigssoldat

Som telekrigssoldat ska du med hjälp av avancerad teknisk utrustning spana på människor eller fordon, alternativt störa fiendens kommunikation.