Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Specialistofficer
  • Orter:
  • Verksamhetsområden: Armén
  • Arbetsområden: Artilleri
  • Teman: Fordon/maskiner, Friluftsliv, IT/elektronik, Naturvetenskap, Problemlösning
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
2/5
Fysisk
3/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
2/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Artilleriradargruppen, eller "artradargruppen" som den också kallas, använder radar för att hitta granater i luften. Genom olika uträkningar kan gruppen ta reda på varifrån granaten kommer och var den kommer att landa.

Arbetsmiljön är datoriserad och teknisk, eftersom arbetet handlar om att få radarn att fungera och att tolka informationen från den. Det sköter du från din arbetsplats inne i radarvagnen. Arbetspassen kan vara långa och du måste hålla skärpan i alla lägen.

Karriär

Du börjar som ställföreträdande chef för artradargruppen och har ansvar för radarvagnen och utrustningen. Du kan senare bli chef för hela gruppen.

Efter ett par år som gruppchef för en enhet kan du avancera till en stridsledande befattning till exempel för artilleriets sensorer eller för att bli ställföreträdande plutonchef.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 18 mån
  • Utbildningsplatser:

Om utbildningen

Du studerar vid Markstridsskolan i Kvarn samt vid Artilleriets stridsskola i Boden. Utbildningen är uppdelad i tre block.

Det första blocket fokuserar på teoretiska ämnen som krigsvetenskap, militärteknik, ledarskap under påfrestande förhållanden samt fysiskt stridsvärde. 

Därpå följer det funktionsinriktade blocket som varvar teoretisk kunskap med praktisk förmåga i allt större utsträckning.

Det sista befattningsinriktade blocket genomförs efter din examen och anställning. Här får du fördjupade kunskaper och färdigheter i just din befattning.

När du är klar med din utbildning påbörjar du din anställning vid Artilleriregementet, A9, i Boden.

A9 är huvudplattform för utbildning inom indirekt bekämpning i Försvarsmakten och organiserar två haubitsbataljoner i insatsorganisationen.

Min väg till artilleriradargruppchef

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Specialistofficersutbildning

1,5 år

Du utbildas till specialistofficerare under tre terminer på någon av Försvarsmaktens skolor runt om i landet.

Utbildningen varvar teori med praktik och fokuserar på ledarskap och specialkunskaper inom den valda yrkesinriktningen. 

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär