Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Specialistofficer
  • Orter: , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet
  • Arbetsområden: Luftstrid - Luft
  • Teman: Flyg, Problemlösning
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
1/5
Fysisk
2/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
5/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

En radarbild visar var flygplanen befinner sig och du ger hela tiden order till piloterna om hur de ska göra för att nå sitt mål. Kommunikationen sker både via radio och dataöverföring till planet.

Du är med i planering, genomförande och utvärdering av övningar. Du kan leda piloterna i allt från att de ska identifiera ett främmande flygplan till avancerade strider i luften. Du ansvarar också för att det inte sker några olyckor mellan militära och civila flygplan.

Ingen dag är den andra lik – arbetet är inriktat både mot en internationell miljö och nationellt försvar. Kommunikationen sker nästan alltid på engelska med internationell metodik.

Karriär

Du kan vara flygstridsledare både som officer och specialistofficer. För dig som är specialistofficer är det ett mycket utmanande arbete som kräver fokus på uppgiften och god samarbetsförmåga.

Tillsammans med kollegorna i arbetslaget utvärderar du ständigt ditt arbete, med målet att hela tiden utvecklas och bli riktigt bra på att leda stridsflyg. Som specialistofficer kommer du också kunna vara lärare på kommande flygstridsledarutbildningar.

Efter några år i yrket kan du genom vidareutbildning bli incidentflygstridsledare, vilket innebär att du leder skarpladdade flygplan med uppgift att identifiera och avvisa främmande flyg som kränker svenskt territorium. 

Du kan också arbeta med utveckling av nya stridsflygplan, taktik och metodik, ledningssystem eller planera och genomföra stora nationella och internationella övningar.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 18 mån
  • Utbildningsplatser: , , ,

Om utbildningen

Efter att ha gått en grundutbildning med värnplikt påbörjar du din specialistofficersutbildning. Den första terminen läser du på Militärhögskolan i Halmstad. De kommande två terminerna studerar du på Stridslednings- och luftbevakningsskolan (StrilS) i Uppsala.

Efter examen blir du anställd som specialistofficer på en av våra anläggningar i Hästveda, Såtenäs, Bålsta eller Luleå. Där genomför du skarpa stridsledningspass under handledning till dess att du är redo att sitta själv i position – då får du dina flygstridsledarvingar.

Vanliga frågor om Flygstridsledare specialistofficer

Hur ansöker jag till särskild officersutbildning (SOFU)?

Nathalie

Min väg till flygstridsledare

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Specialistofficersutbildning

1,5 år

Du utbildas till specialistofficerare under tre terminer på någon av Försvarsmaktens skolor runt om i landet.

Utbildningen varvar teori med praktik och fokuserar på ledarskap och specialkunskaper inom den valda yrkesinriktningen. 

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär