Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Specialistofficer
  • Orter: , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet
  • Arbetsområden: Luftstrid - Luft
  • Teman: Flyg, Problemlösning
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
1/5
Fysisk
2/5
Teknisk
4/5
Teoretisk
5/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

En radarbild visar var flygplanen befinner sig och du håller hela tiden piloterna uppdaterade. Kommunikationen sker både via radio och dataöverföring till flygplanen.

Du deltar i planering, genomförande och utvärdering av övningar. Du kan leda piloterna i allt från att de ska identifiera ett främmande flygplan till avancerade strider i luften. Du ansvarar också för att det inte sker några olyckor mellan militära och civila flygplan.

Ingen dag är den andra lik – du kommer att arbeta både mot en internationell miljö och nationellt försvar. Kommunikationen sker nästan alltid på engelska med internationell metodik.

Karriär

Du kan vara flygstridsledare både som officer och specialistofficer. För dig som är specialistofficer är det ett mycket utmanande arbete som kräver fokus på uppgiften och god samarbetsförmåga.

Tillsammans med kollegorna i arbetslaget utvärderar du ditt arbete, med målet att hela tiden utvecklas. Som specialistofficer kommer du också kunna vara lärare på kommande flygstridsledarutbildningar.

Efter några år i yrket kan du vidareutbilda dig till incidentflygstridsledare. Det innebär att leda flygplan som identifierar och avvisar främmande flyg som kränker svenskt territorium. 

Du kan också arbeta med utveckling av nya stridsflygplan, taktik och metodik, ledningssystem eller planera och genomföra stora nationella och internationella övningar.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 18 mån
  • Utbildningsplatser: , , ,

Om utbildningen

Efter att ha gått en grundutbildning med värnplikt påbörjar du din specialistofficersutbildning. Den första terminen läser du på Militärhögskolan i Halmstad. De kommande två terminerna studerar du på Stridslednings- och luftbevakningsskolan (StrilS) i Uppsala.

Efter examen blir du anställd som specialistofficer på en av våra anläggningar i Hästveda, Såtenäs, Bålsta eller Luleå. Där genomför du skarpa stridsledningspass under handledning till dess att du är redo att göra det själv. När du är det får du dina flygstridsledarvingar.

Min väg till flygstridsledare

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Mönstringen består av ett antal tester som genomförs av Plikt- och prövningsverket för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Särskilda krav

Vissa befattningar har särskilda antagningskrav, som kräver att du genomför extra tester för att bli antagen.

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Specialistofficersutbildning

1,5 år

Du utbildas till specialistofficerare under tre terminer på någon av Försvarsmaktens skolor runt om i landet.

Utbildningen varvar teori med praktik och fokuserar på ledarskap och specialkunskaper inom den valda yrkesinriktningen. 

Ansök om anställning

Du kan fortsätta din karriär inom Försvarsmakten på många olika sätt. Som anställd fortsätter du hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Du kan också vidareutbilda dig inom officersspåret eller engagera dig i Hemvärnet.

Fortsatt karriär