Snabbfakta om befattningen

  • Befattningstyp: Specialistofficer
  • Orter: , , , ,
  • Verksamhetsområden: Flygvapnet, Logistik
  • Arbetsområden: Ledning och samband
  • Teman: IT/elektronik, Problemlösning, Service
  • Utbildas via grundutbildningen: Nej
3/5
Fysisk
4/5
Teknisk
3/5
Teoretisk
3/5
Mentalt

Arbetsuppgifter

Som specialistofficer inom samband luft deltar du i övningar och i internationella insatser som driftledare av sambands-, informations- och kommunikationssystem. Du och dina kollegor ska kunna upprätta en komplett flygplats, med alltifrån kommunikation mellan flygplatsens personal till flygledartorn och hjälpmedel som möjliggör att strids-, transportflygplan och helikoptrar kan starta och landa. Det är ett tekniskt avancerat yrke med flera olika inriktningar som alla ligger i framkanten av den tekniska utvecklingen.

Arbetet på ledningskompaniet är varierat, från den dagliga driften inne på flottiljen, där ledningssystemen finns i kontorsmiljö, till övningar och insatser där du arbetar med system i container, tält eller fordon ute på en flygbas.

Med hjälp av dina system kan du skapa en flygbas överallt där det finns en landningsbana eller hårdgjord yta.

Väljer du att inrikta dig mot Insatsorganisation helikopter kommer du arbeta i direkt närhet till helikoptrarna och mot deras gränssnitt med bland annat uppdragsplanering, digitala kartor och sensorsystem. Du kommer även att stödja besättningarna i driften av dessa system.

Arbetet som specialistofficer inom ledningssystem passar dig som har hög teknisk kunskap samt en stor vilja att utvecklas inom yrket. Du kommer att arbeta som till exempel ledningssystemdriftledare, systemtekniker IT, systemtekniker marktele eller systemtekniker ström. Du bör vara stresstålig och en god lagspelare eftersom du arbetar nära ihop med andra människor.

Utbildningsfakta

  • Utbildningstid: 27 mån
  • Utbildningsplatser: , , , , ,

Om utbildningen

Under utbildningen till specialistofficer inom samband vid basbataljon kommer du även att få grundläggande utbildning mot befattningarna specialistofficer inom samband vid stridsledningscentral och specialistofficer inom samband vid rörligt kompani. 

Eftersom systemen hela tiden utökas och utvecklas med nya komponenter kommer du att få gå utbildningar för att kunna hålla dig uppdaterad om hur de olika delarna av ledningssystemet fungerar. 

Min väg till specialistofficer samband - basbataljon

Militär bakgrund
Ingen militär bakgrund
Mönstring

1 dag

Ett antal tester som genomförs av Rekryteringsmyndigheten för att testa din lämplighet att utbilda dig och jobba militärt i Försvarsmakten. 

Grundutbildning

Du börjar med att göra en grundutbildning med värnplikt. Utbildningen är mellan 6–15 månader beroende på vad du ska utbildas till.

GRUNDLÄGGANDE MILITÄR UTBILDNING (GMU)

3 månader

Utbildningen inleds med en grundläggande militär utbildning (GMU).

BEFATTNINGSUTBILDNING (BU)

Efter den grundläggande militära utbildningen fortsätter utbildningen direkt med en befattningsutbildning. Utbildningslängden varierar beroende på vilket område du utbildar dig inom.

Specialistofficersutbildning

1,5 år

Du utbildas till specialistofficerare under tre terminer på någon av Försvarsmaktens skolor runt om i landet.

Utbildningen varvar teori med praktik och fokuserar på ledarskap och specialkunskaper inom den valda yrkesinriktningen. 

Anställning

Du börjar arbeta i Försvarsmakten, men fortsätter hela tiden att öva och vidareutveckla dig i din roll.

Fortsatt karriär