Genom skogen hörs eldgivning, spridda rop och mullret från tunga fordon. Din robotgrupp befinner sig i rörelse en dryg kilometer från bataljonen. Fienden har gjort ett oväntat vägval och ni ska genskjuta dem från en ny position. Du pekar ut en öppning bland träden intill en glänta. Medan du beräknar avståndet gör de andra i ordning skjutställningen.

Som skytt är din uppgift att avfyra roboten. Den sista säkerhetsåtgärden är att se över kamouflaget. Sedan hör du ljuden av annalkande fordon. Som pansarvärnsrobotsoldat måste du kunna samarbeta i en självständig grupp och ha mental styrka. Du måste även vara stark för att kunna bära systemet. 

Som pansarvärnsrobotsoldat jobbar du i en grupp på åtta personer. Ni befinner er normalt vid ert fordon med pansarvärnsrobotsystemet. Det är ett höj- och sänkbart vapensystem som består av en ställning, så kallad lavett, sikte och själva roboten. Namnet pansarvärnsrobot innebär att roboten används för att nedkämpa pansrade fordon som till exempel stridsvagnar.

Du och din grupp övar ofta med fordonet. Ni grupperar, ställer i ordning, vagnen och kan till exempel få order om att göra detta inom ett område på 125 gånger 125 meter. Då ska ni ska hitta en lämplig plats inom det angivna området – någonstans där ni är skyddade och inte syns men ändå kan skjuta roboten utan hinder.

Eftersom fordonet ni använder är öppet är du alltid ute under bar himmel. Arbetet är vanligtvis inte så tungt då det är ett lätt vapensystem som används, men om vagnen går sönder måste du ha fysisk styrka för att kunna bära systemet.

I strid befinner sig den lilla robotgruppen ofta en bit ifrån andra förband. Där agerar ni helt självständigt och är lämnade att försvara och skydda er på egen hand, vilket kan kräva viss mental styrka.

Som pansarvärnsrobotsoldat ingår du i en grupp på åtta personer i ett fordon, och jobbar med att gruppera och avfyra roboten.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen.

Liknande befattningar

Luftvärnssoldat

Som luftvärnssoldat robot/radar arbetar du tillsammans med gruppen med att förflytta, gruppera, betjäna och försvara grupperingsplatsen för ett robot 70- eller ett robot 97-system.

Skyttesoldat armén

En skyttesoldat i armén ingår i en skyttegrupp vars uppgift är att strida genom anfall eller försvar. Gruppen kan också patrullera i ett område.

Skyttesoldat lätt bataljon

Skyttesoldaten ingår i en skyttegrupp vars uppgift är att strida genom anfall eller försvar. Gruppen kan också patrullera i ett område.

Skyttesoldat stridsfordon

En skyttesoldat i ett stridsfordon ingår i en skyttegrupp vars uppgift är att strida genom anfall eller försvar.