Ett tungt snöoväder har dragit in över flygfältet, det är mörkt och sikten är nästan obefintlig. En rote JAS 39 Gripen hänger i luften och måste snart landa vilket påpekas av flygledaren. Fälthållningssoldaterna är redan ute på banan och röjer snö, precis när de lämnar rullbanan landar en flygmaskin som taxar vidare. Eftersom det fortsätter att snöa åker fäthållningssoldaterna ut på banan igen och röjer inför nästa landning.

En militär flygplats kräver hög beredskap inom flygplatsräddningstjänst, flygfältsarbete och ammunitionsröjning. Det sammanfattas i R3 som står för räddning, röjning och reparation.

Flygfältsarbete innebär att du är maskinförare i första hand, det kan var allt från en lastbil med släp på 24 meter, till grävmaskiner, hjullastare och betong- och motorsågar. Det är du som ser till att landningsbanan går att använda – oavsett väder, olyckor eller om flygplatsen har varit utsatt för attacker.

Om en olycka inträffar gäller det att vara snabbt framme för att städa och reparera. Under vinterhalvåret handlar det även om att röja flygfältet från snö så att planen kan starta och landa riskfritt. Ammunitionsröjarens uppgift är att upptäcka och röja oexploderad ammunition, till exempel minor. Att leta minor kräver, förutom mycket stort tålamod, även noggrannhet och stresstålighet.

Du agerar i ett team och utbildar andra soldater i minmedvetenhet, då du lär ut grunderna för hur man upptäcker minor och andra farliga föremål i terrängen. Ammunitionsröjare ska även vara beredda att ingå i den nationella ammunitionsröjningsberedskapen.

Som R3 Fälthållningssoldat ser du till att landningsbanan går att använda – oavsett väder, olyckor eller om flygplatsen har varit utsatt för attacker.

Behörighetskrav

Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras

Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället

Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)

Svenska 1

Engelska 5

Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen

B-körkort

Liknande befattningar

Drivmedelssoldat

Du som drivmedelssoldat tankar flygplan, helikoptrar och andra fordon på en flygplats, eller kör till en tillfällig tankplats där de landat och tankar dem där.

R3 Räddningssoldat

R3 Räddningssoldatens uppgift är att rädda liv och utrustning i anslutning till en flygplats.