Ett skadat JAS 39 Gripen har kraschat på landningsbanan. Det ryker ur motorn och piloten kan inte ta sig ut. Du och de andra räddningssoldaterna började åka ut mot landningsbanan redan innan flygplanet tog mark, och medan dina kollegor nu hjälper piloten ut och släcker elden i motorn oskadliggör du ammunitionen som hänger under vingarna så att den inte ska explodera av värmen.

En militär flygplats kräver hög beredskap inom flygplatsräddningstjänst, flygfältsarbete och ammunitionsröjning. Det sammanfattas i R3 som står för räddning, röjning och reparation.

Flygplatsräddningstjänsten ansvarar för 90-sekundersberedskap. Det innebär att en räddningsinsats mot flygplanet ska påbörjas inom 90 sekunder efter larm om att en olycka har inträffat.

Som flygplatsräddningsman är du är i beredskap en stor del av dygnet, men tid läggs också på övningar eller vidareutbildning. Det kan till exempel handla om brandsläckning i stort flygplan, då du tränar på att utrymma planet och släcka elden, eller agerande vid trafikolyckor, då du övar på att ta loss någon som sitter i kläm.

Miljön är tuff psykiskt då du är i beredskap och väntar länge under hög anspänning. Förutom att ha ett starkt psyke är det viktigt att du är fysiskt uthållig och bra på att samarbeta.

R3 Räddningssoldatens uppgift är att rädda liv och utrustning i anslutning till en flygplats.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen
  • B-körkort.

Liknande befattningar

Drivmedelssoldat

Du som drivmedelssoldat tankar flygplan, helikoptrar och andra fordon på en flygplats, eller kör till en tillfällig tankplats där de landat och tankar dem där.

R3 Fälthållningssoldat

Som R3 Fälthållningssoldat ser du till att landningsbanan går att använda – oavsett väder, olyckor eller om flygplatsen har varit utsatt för attacker.