Som radiolänksoldat är din uppgift att se till att kommunikationen fungerar. Det görs genom att sätta upp antenner i egna master och torn eller på andra byggnader beroende på hur förutsättningarna ser ut.

Alla i gruppen har en specialkompetens och du kan exempelvis vara förare, gruppchef eller operatör. Gemensamt är att ni i första hand är soldater och ska försvara både er själva och de avancerade sambandssystemen.

En typisk arbetsuppgift är att tillsammans med andra radiolänkgrupper bygga upp ett sambandsnät. Sambandsnätet är en förutsättning för kommunikationen ska fungera och för att cheferna ska kunna nå ut till sina enheter.

Du behöver vara duktig på teknik och bra på att hantera stress eftersom det i många fall är bråttom när ni ska flytta på radiolänkstationen. Jobbet är omväxlande, ena stunden stressigt och jobbigt för att i nästa stund vara lugnt. Det gäller att snabt kunna växla tempo. 

Om utbildningen

Efter grundläggande militär utbildning (GMU) genomför du din befattningsutbildning, där lär du dig hantera den teknik du ska använda som radiolänksoldat. Under befattningsutbildning vidareutvecklar du även dina grundläggande soldatfärdigheter genom utökad stridsutbildning och utbildning på fler vapensystem.

Gruppchef

För dig som är gruppchef kommer uppgiften vara att leda din grupp i både övning och strid. Som gruppchef går du en gruppchefsutbildning där du lär dig mer om ledarskap och pedagogik för att kunna leda din grupp på bästa sätt.

Som radiolänksoldat bygger du sambandsnät för att möjliggöra för olika enheter att kommunicera med varandra.

Särskilda krav

Du som ska göra höghöjdsarbeten i torn och mast genomgår en kompletterande läkarundersökning.