Stridsbåtens muller och krängande har sövt dig till en tung sömn efter de senaste dagarnas ständiga slit sedan fienden satt sin fot på svensk mark. Plötsligt väcks du ur din sömn av att båtchefens ord ekar genom stridsbåtens transportutrymme. "Färdiga för landstigning!". Plötsligt omvandlas utrymmet, som bara för någon sekund sedan var helt lugnt och rogivande, till ett gytter av organiserat kaos där alla vet precis vad de ska göra. Utrustning och bördor åker fram och görs redo att bäras ut ur stridsbåten och grupperas på den ö ni nu närmar er. Du känner hur båtens stäv slår mot klipporna och ni står uppradade redo att storma ut för att snabbt upprätta sin grupps robotpjäser.

Som robotsoldat ingår du i en enhet som ska kunna avge eld med robot 17. Det kräver att alla vet sin plats och funktion i gruppen. Utrustningen är tung och ni gör alla lyft och förflyttningar manuellt vilket kräver att du är både stark och uthållig.

Du ingår i en robotgrupp som tillsammans med en belysargrupp bildar en eldenhet. Belysargruppen koordinerar elden för att eldenhetens robotar ska träffa rätt i mål. 

Som robotsoldat ser du också till att materielen är i gott skick. Du utbildas även inom skyttestrid för att kunna ta och försvara egen grupperingsterräng. 

Som robotsoldat är din huvudsakliga uppgift att bekämpa landstigningsfartyg.

Liknande befattningar

Amfibieskyttesoldat

Amfibieskyttesoldatens uppgift är anfall och försvarsstrid i skärgårdsmiljö.