Du och din grupp har i två dagar väntat på att hjälpa ett annat förband som ska ta sig fram i området ni befinner er i. Ni fick just veta att insatsen skjuts upp. Istället har gruppen fått ett nytt uppdrag. Fordonet river upp vägdamm och när ni färdas genom landskapet. De som kan sover under färden. Du är gruppens kulspruteskytt och passar på att rengöra ditt vapen.

Som skyttesoldat i armén ingår du i en skyttegrupp, er huvuduppgift är att strida mot en fiende på marken med stöd av exempelvis granatkastare eller artilleri. Ni färdas i ett fordon, ofta med bestyckning och splitterskydd, och när ni lämnat fordonet tar ni er fram till fots eller på skidor.

Du får lära dig hantera bland annat automatkarbiner, kulsprutor och pansarbrytande vapen. Oftast strider ni tillsammans med andra likadana grupper.

Du övas bland annat i grundläggande stridstekniker och vapenhantering. Din utbildning varvas med fysiskträning och teoretiska och praktiska utbildningar.

Övningarna du deltar i bidrar till att stärka gruppen och din självkänsla. Det är viktigt att du blir en stark individ som vill och kan skapa en lagkänsla. Först då kan gruppen, och plutonen, samarbeta effektivt även under pressade situationer. 

Den speciella arbetsmiljön, där du och dina kamrater övar, tränar och ibland bor tillsammans, kan vara en utmaning. Därför är det viktigt att du är en ansvarsfull person som gillar att arbeta med andra människor.

En skyttesoldat i armén ingår i en skyttegrupp vars uppgift är att strida genom anfall eller försvar. Gruppen kan också patrullera i ett område.

Behörighetskrav

  • Svensk medborgare. Dubbla medborgarskap accepteras
  • Du ska vara 18 år eller äldre vid ansökningstillfället
  • Matematik 1, (1a, 1b eller 1c godtas)
  • Svenska 1
  • Engelska 5
  • Uppnå resultat för denna befattning vid antagningsprövningen.

Liknande befattningar

Skyttesoldat lätt bataljon

Skyttesoldaten ingår i en skyttegrupp vars uppgift är att strida genom anfall eller försvar. Gruppen kan också patrullera i ett område.

Skyttesoldat stridsfordon

En skyttesoldat i ett stridsfordon ingår i en skyttegrupp vars uppgift är att strida genom anfall eller försvar.