Utanför är det 42 grader varmt men i containern håller luftkonditioneringen ner temperaturen till omkring 26 grader. Du och dina tekniker har arbetat i flera dygn med att sätta upp alla sambandssystem på en tillfällig flygbas i ett konfliktområde. Senare i dag ska den första gruppen JAS 39 Gripen ombasera hit för att påbörja en FN-insats. Till dess ska det finnas en fullt fungerande flygplats för dem att landa på.

Som specialistofficer inom samband luft deltar du i övningar och i internationella insatser som driftledare av sambands-, informations- och kommunikationssystem. Du och dina kollegor ska kunna upprätta en komplett flygplats, med alltifrån kommunikation mellan flygplatsens personal till flygledartorn och hjälpmedel som möjliggör att strids-, transportflygplan och helikoptrar kan starta och landa. Det är ett tekniskt avancerat yrke med flera olika inriktningar som alla ligger i framkanten av den tekniska utvecklingen.

Arbetet på ledningskompaniet är varierat, från den dagliga driften inne på flottiljen, där ledningssystemen finns i kontorsmiljö, till övningar och insatser där du arbetar med system i container, tält eller fordon ute på en flygbas.

Med hjälp av dina system kan du skapa en flygbas överallt där det finns en landningsbana eller hårdgjord yta.

Väljer du att inrikta dig mot Insatsorganisation helikopter kommer du arbeta i direkt närhet till helikoptrarna och mot deras gränssnitt med bland annat uppdragsplanering, digitala kartor och sensorsystem. Du kommer även att stödja besättningarna i driften av dessa system.

Arbetet som specialistofficer inom ledningssystem passar dig som har hög teknisk kunskap samt en stor vilja att utvecklas inom yrket. Du kommer att arbeta som till exempel ledningssystemdriftledare, systemtekniker IT, systemtekniker marktele eller systemtekniker ström. Du bör vara stresstålig och en god lagspelare eftersom du arbetar nära ihop med andra människor.

Under utbildningen till specialistofficer inom samband vid basbataljon kommer du även att få grundläggande utbildning mot befattningarna specialistofficer inom samband vid stridsledningscentral och specialistofficer inom samband vid rörligt kompani. 

Eftersom systemen hela tiden utökas och utvecklas med nya komponenter kommer du att få gå utbildningar för att kunna hålla dig uppdaterad om hur de olika delarna av ledningssystemet fungerar. 

Specialistofficer inom samband vid basbataljon är tekniskt ansvarig för att skapa och upprätthålla alla typer av ledningssystem som finns på och kring en flygplats.

Liknande befattningar