Klockan är halv två på natten. Det är nära noll grader och regnar. Du leder tre stridsledningsförsvarsgrupper som har till uppgift att skydda en radarstation. En grupp följer ett spår med hund. Du befinner dig med de andra och har grupperat en stridsspaningslinje. När du i din bildförstärkare plötsligt ser hur fienden smyger fram ur skogsbrynet ger du order om eld.

Tjänsten som specialistofficer inom stridsledningssäkerhet kan variera mycket. Du är troppchef, utbildare och insatschef inom en stridsledningsförsvarspluton. Ditt arbete innehåller allt från insatser utomlands, utbildning och övning till att lösa bevakningstjänst vid ett skyddsobjekt.

Du måste gilla att jobba i grupp och leda verksamhet under högt tempo alla tider på dygnet, i alla väderlekar och klimat. Tjänsten som specialistofficer kommer delvis att vara fysiskt och psykiskt krävande. Oavsett hur trött du är måste du samtidigt klara av att vara noggrann. Kvaliteten på ditt arbete avgör andras säkerhet.

Arbetsmiljön går från bullrig, osäker och stressande vid en stridssituation till att vara ganska lugn och schemalagd när du genomför bevakningstjänst.

Som specialistofficer inom stridsledningssäkerhet kommer du leda delar av plutonen under insats. Plutonens uppgift är att skydda bataljonens verksamhet. Det kan innebära allt från att patrullera med hund i skogen till att eskortera materiel eller personal.

Din huvuduppgift är att utbilda och leda soldater. Förutom att utbilda kommer även du fortsätta att utbildas. Du kommer få stora allmänmilitära kunskaper men även ha möjlighet att specialisera dig inom olika ämnesområden som till exempel hundtjänst, vapen- och sprängtjänst, sjukvårdstjänst, överlevnad, närkamp, utbildning på olika radiosystem, fysisk träning, fordonstjänst och säkerhetsförbandstjänst.

För att passa som specialistofficer inom stridsledningssäkerhet bör du vara praktiskt lagd, vältränad och inte allergisk mot hundar.

Specialistofficer inom stridsledningssäkerhet skyddar flygvapnets och stridsledningsbataljons stridsledningscentraler, radarstationer och radiomaster.

Liknande befattningar